Na hlavný obsah

Barack Obama získal cenu Emmy

Cenu získal za nahovorenie komentára v dokumente.

Barack Obama získal cenu Emmy
Bývalý americký prezident Barack Obama. Foto: TASR/AP

Bývalý americký prezident Barack Obama získal prestížnu televíznu cenu Emmy za nahovorenie komentára k dokumentárnom seriálu Our Great National Parks (Naše slávne národné parky) streamovacej spoločnosti Netflix. Oznámila to v sobotu (3. 9.) Akadémia televíznych umení a vied (ATAS).

Päťdielny seriál, predstavujúci národné parky z celého sveta, vyrobila produkčná spoločnosť Higher Ground, ktorú založil Obama s manželkou Michelle.

Spoločnosť uzavrela dohodu s Netflixom, ktorá má údajne hodnotu niekoľko desiatok miliónov dolárov. Jej prvý titul pre Netflix s názvom American Factory získal Oscara za najlepší dokumentárny film a cenu Emmy za réžiu. Ocenenie získali tvorcovia, nie samotní Obamovci.

Nejde o prvé Obamovo ocenenie

Obama nie je prvým prezidentom USA, ktorý dostal cenu Emmy. Už v roku 1956 ju získal Dwight D. Eisenhower, aj keď išlo o čestné ocenenie.

Okrem Baracka Obamu mali v kategórii Creative Arts nomináciu aj bývalý americký profesionálny basketbalista Kareem Abdul-Jabbar, scenárista David Attenborough a mexická herečka a režisérka kenského pôvodu Lupita Nyong’o.

Obama už predtým získal dve ceny Grammy za audioverzie svojich pamätí. Agentúra AFP poznamenáva, že po získaní Emmy je na polceste k tzv. EGOT, teda zisku cien Emmy, Grammy, Oscara a Tony. Doteraz sa to podarilo len 17 osobnostiam, napríklad Melovi Brooksovi, Whoopie Goldbergovej, Audrey Hepburnovej či Jennifer Hudsonovej.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet