Na hlavný obsah

Bez vzdelania sa vylúčených komunít nezbavíme, hovorí eurokomisárka

Okrem škôl sa chce zamerať na rovnosť rómskych komunít.

Bez vzdelania sa vylúčených komunít nezbaví ani Slovensko, ani Európska únia. Európska komisárka pre rovnosť Helena Dalli v stredu (21. 9.) začala svoju návštevu rómskych osád na východnom Slovensku.

Okrem škôl sa plánuje zamerať aj na rovnosť rómskych komunít a tiež nedostatočné čerpanie finančnej podpory. Rokovať bude aj s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO).

Samospráva plánovala zdvojnásobiť kapacitu školy z europrojektov, no zvyšovanie cien stavebných materiálov ohrozuje celý projekt.

„Nepochybujem že byrokratická záťaž na Slovensku existuje, ale je nepochopiteľné, že v iných typoch projektov takáto záťaž neexistuje. Vidíme rozdielnu formu prístupu k rómskym komunitám,“ ozrejmil Peter Pollák, poslanec Európskeho parlamentu.

Európska komisárka pre rovnosť navštívila časť Sečoviec, v ktorej žije asi 2 000 ľudí. Zamerala sa na vzdelávanie. Podľa nej ho treba posilniť tak u detí ako aj dospelých.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Dieťa, ktoré sa nevzdeláva, ktorého to nenaučia rodičia, tak sa ráno zobúdza a nemá nádej. To sme tu aj videli. Začarovaný kruh chudoby treba prelomiť prostredníctvom vzdelania,“ informovala Dalli.

Prioritou v Únii v ďalších rokoch má byť aj začlenenie čo najväčšieho počtu žiakov do škôl v mestách. Nie ich oddeľovať v osade. V Sečovciach chodia do mesta žiaci až na druhý stupeň základnej školy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny