Na hlavný obsah

Obec Žehru chcú rozdeliť na dve časti

Problémom majú byť nevzdelaní kandidáti do obecného zastupiteľstva.

Obecní poslanci bez zamestnania či s nedokončeným základným vzdelaním. Takáto situácia bude v budúcom zastupiteľstve v obci Žehra na Spiši. Podľa obyvateľov by situáciu mohlo zlepšiť rozdelenie obce.

Obec Žehru tvorí časť Žehra, Hodkovce a osada Dreveník, v ktorej sa o posty poslancov uchádza celkovo 35 kandidátov.

“Takáto kandidátka, kde je 24 nezamestnaných z 35, tak je hodná nie slovenského, ale svetového rekordu,“ uviedol obyvateľ Žehry Miloš Kočiš. Podľa ďalších obyvateľov obce je to „nefér voči pracujúcim ľuďom, že niekto, kto nemá dokončené základné vzdelanie, môže riadiť samosprávu“.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) už v minulosti konzultovalo otázky zavedenie vzdelanostných kritérií na Ústavnom súde.

Podľa ZMOS to však „nie je prípustné vo vzťahu k voleným verejným funkciám, kde demokracia predpokladá, že si vo voľbách zvolíme najlepších spomedzi seba“.

Rozdelenie obce zatiaľ zákon neumožňuje

Aj táto situácia oživila, niekoľkoročnú, doteraz neúspešnú snahu časti obyvateľov obce Žehra. Tí žiadajú odčleniť centrálnu časť Žehry od osady Dreveník. Chceli by totiž hospodáriť s vlastným rozpočtom.

“Oni by si mohli vytvoriť jedno svoje autonómne územie, kde by mali svojho starostu, kde by mali svojich poslancov a mohli by si to riadiť podľa seba,” povedal obyvateľ Žehry. Naopak, obyvatelia osady Dreveník s rozdelením obce nesúhlasia.

Zákon im rozdelenie obce však doteraz neumožnil. Nespĺňali základné pravidlo. Ich dedina nemá nad 3 000 obyvateľov. 

Podľa advokátky Martiny Tekeliovej by sa v tomto pravidle dala zakotviť výnimka, ktorá by umožnila ísť aj pod hranicu 3 000 obyvateľov. Malo by sa to týkať „území tých obcí, ktoré disponujú historickými pamiatkami, ktoré patria do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO“.

Takých obcí je na Slovensku 28. Jednou z nich je aj Žehra. Tento nápad by chceli predložiť zákonodarcom ešte toto volebné obdobie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny