Na hlavný obsah

Budúci rok porastú ceny o 13,5 percenta

Dlh Slovenska predstavuje stále 60 % HDP.

Budúci rok porastú ceny o 13,5 percenta
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Ministerstvo financií v najnovšej prognóze predpokladá, že ceny tento rok porastú o 12,5 a na budúci rok o 13,5 percenta. Rezort výrazne znížil výhľad budúcoročného rastu ekonomiky najmä pre dosahy vysokých cien energií. Analytici predpokladajú, že inflácia bude nižšia. Rada pre rozpočtovú zodpovednosť upozorňuje, že dlh Slovenska je stále 60 % HDP.

Problémy s energiami podľa štátneho tajomníka Marcela Klimeka Slovensko zvládne. Rieši to vládou navrhované zastropovanie cien. „Na jednej strane domácnosti ušetria 3,6 miliardy eur. A na druhej strane sa inflácia bude držať iba tesne nad desiatimi percentami,“ povedal.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovali redaktorky RTVS Štefánia Kačalková a Anna Lačoková.

Riaditeľ Inštitútu finančnej politiky (IFP) Juraj Valachy hovorí, že druhý polrok bude horší ako prvý. „Očakávame, že celková spotrebiteľská inflácia na budúci rok dosiahne 13,5 %. Slovenskú ekonomiku to zasiahne z dvoch strán. Naši obchodní partneri majú rovnaký problém, čiže ich ekonomiky sa tiež výrazne oslabia,“ vysvetlil.

Na rozdiel od IFP analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák predpokladá, že inflácia bude na budúci rok nižšia. Za vyššie príjmy z daní vďačíme aktuálnej inflácii, ale podľa neho to nebude trvať stále.

„Je úplne prirodzené, že v tomto roku budeme pomáhať určitým skupinám obyvateľstva, ale nemôžu to byť trvalé opatrenia. V prípade, že áno, treba sa pozrieť na iné zdroje či úspory, ktoré to vykompenzujú,“ spresnil Horňák.

Dlh Slovenska je stále vysoký

Po technickej a ekonomickej stránke je aj podľa Rady pre rozpočtovú zodpovednosť prognóza rezortu financií realistická. Člen rady Martin Šuster však upozorňuje, že dlh Slovenska je stále vysoký. Ide o vyše 60 % HDP.

„Chápeme, že ekonomiku treba stimulovať a že vysoké ceny energií a potravín treba riešiť, ale do úvahy treba brať aj našu zraniteľnosť,“ myslí si Šuster.

Podľa Valachyho je škoda, že na znižovanie dlhu sa nevyužili roky pred covidom. „Covidom sme preplávali tak, ako iné krajiny a teraz plávame do ďalšej búrky, ktorá nás takisto bude stáť veľa peňazí,“ povedal a dodal, že v súčasnosti treba hasiť to, čo sa dá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika