Na hlavný obsah

Búrka, ktorá sa prehnala Floridou, dosiahla znova silu hurikánu

V piatok hurikán zasiahne štát Južná Karolína.

Búrka, ktorá sa prehnala Floridou, dosiahla znova silu hurikánu
Na snímke hurikán Ian. Foto: Twitter/WKRG Caroline Carithers

Búrka, ktorá sa vo štvrtok (29. 9.) prehnala americkým štátom Florida, opäť zosilnela a pri presune smerom na sever dosiahla opäť silu hurikánu. Uviedlo to americké Národné centrum pre hurikány (NHC) vo svojej najnovšej aktualizácii. V noci na piatok (30. 9.) o nej informovala agentúra AP.

„Ian sa opäť stáva hurikánom,“ uviedlo NHC. Dodalo, že v piatok hurikán zasiahne štát Južná Karolína „so život ohrozujúcimi záplavami, búrkovou vlnou a silným vetrom“.

Americký prezident Joe Biden vo štvrtok varoval, že hurikán Ian sa môže stať „najtragickejšou“ búrkou, aká kedy udrela na štát Florida.

Po brífingu v centrále Federálnej agentúry pre riadenie núdzových situácií (FEMA) vo Washingtone dodal: „Čísla sú stále nejasné, ale počúvame správy o tom, že môžu byť značné straty na životoch“.

Môže pricestovať na Floridu

Uviedol, že ak to podmienky dovolia, pricestuje na Floridu a stretne sa s republikánskym guvernérom Ronom DeSantisom. Navštíviť chce aj karibský ostrov Portoriko, ktorý sa spamätáva z predchádzajúceho hurikánu Fiona.

Šéf Bieleho domu zároveň vyzdvihol prácu príslušníkov floridských záchranných zložiek, ktoré zasahujú v devastovaných oblastiach postihnutých záplavami. Americká pobrežná stráž tam nasadila 16 vrtuľníkov, šesť lietadiel a 18 člnov.

DeSantis vo štvrtok uviedol, že hurikán Ian zdevastoval na Floride pobrežné mestá Cape Coral či Fort Myers, zaplavil domy či podniky a mnohé ostrovy odrezal od sveta. Región podľa jeho slov zasiahla „500-ročná voda“. Bez elektriny sa ocitli vyše dva milióny domácností a firiem.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet