Na hlavný obsah

Hurikán Ian na Floride zdevastoval pobrežné mestá

Podľa nepotvrdených informácií si vyžiadal stovky obetí.

Hurikán Ian na Floride zdevastoval pobrežné mestá
Vyvrátený strom na parkovisku pred obchodným centrom v meste Cooper City na Floride počas príchodu hurikánu Ian. Foto: TASR/AP

Hurikán Ian, ktorý zasiahol v stredu (28. 9.) večer pobrežie Floridy, zdevastoval pobrežné mestá, zaplavil domy či podniky a mnohé ostrovy odrezal od sveta. Vo štvrtok (29. 9.) to vyhlásil floridský guvernér Ron DeSantis.

Podľa nepotvrdených správ si živel vyžiadal v okrese Lee na Floride stovky obetí. „Nemám potvrdené čísla, ale určite viem, že počet obetí sa pohybuje v stovkách. Na záchranu čakajú tisíce ľudí,“ povedal pre stanicu ABC šerif okresu Lee Carmine Marceno. Zástupca susedného okresu Charlotte Chris Constance pre CNN potvrdil šesť úmrtí.

„Mestá ako Cape Coral či Fort Myers počas búrky zaplavilo a sú zdevastované,“ povedal DeSantis. Región podľa neho zasiahla „500-ročná voda“.

Fort Myers, mesto s 83 000 obyvateľmi na juhozápadnom pobreží Floridy, obklopujú kanály, zátoky a rieky. Veľkú časť mesta zaplavilo.

Vážne poškodilo aj jedinú cestu, ktorá spája s pevninou turistami obľúbené neďaleké ostrovy Pine Island a Sanibel. „Priechodné nie sú ani dva mosty,“ povedal DeSantis.

Ian zasiahol pobrežie Floridy v stredu večer SELČ ako hurikán štvrtej z celkovo piatich kategórií. Živel postupuje ďalej do vnútrozemia a zoslabol na úroveň tropickej búrky.

Americké Národné centrum pre hurikány varovalo pred vážnym nebezpečenstvom záplav a silných dažďov v strednej časti Floridy.

DeSantis uviedol, že bez elektriny sa ocitli vyše dva milióny domácností a firiem, najmä v okrese Lee County, kde leží aj Fort Myers. V súvislosti so správami o obetiach uviedol, že zatiaľ ide o „dve nepotvrdené úmrtia“.

Hurikán Ian zasiahol v utorok (27. 9.), predtým, ako sa cez Mexický záliv dostal na Floridu, západnú Kubu. Ako hurikán tretej kategórie tam usmrtil dvoch ľudí a v celej krajine spôsobil výpadok elektriny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet