Na hlavný obsah

Časť delegácie MAAE zo záporožskej elektrárne odišla

Ostatní budú v misii pokračovať.

Časť delegácie MAAE zo záporožskej elektrárne odišla
Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Rafael Grossi. Foto: ČTK/AP

Niektorí členovia delegácie Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) odišli z ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne, píšu agentúry Reuters a TASS. Podľa ruskej agentúry vozidlá zamierili smerom do priľahlého mesta Enerhodar.

Odišiel aj šéf MAAE Rafael Grossi. Ten zároveň oznámil, že jeho tím vo štvrtok (1. 9.) vykonal počiatočné zhodnotenie situácie a oznámil, že zástupcovia MAAE v elektrárni zostanú, píše TASS. Podľa stanice BBC Grossi predtým uviedol, že misia bude v elektrárni do soboty (3. 9.).

„Odborníci MAAE zostanú v záporožskej elektrárni. Dnes sme toho prezreli pomerne veľa, začali sme prvé hodnotenie. Budeme pokračovať v analýze, ale mali by ste vedieť, že experti MAAE zostávajú v elektrárni,“ cituje TASS Grossiho.

Stanica BBC o niečo skôr s odvolaním sa na šéfa MAAE napísala, že výprava zostane v atómovej elektrárni do soboty a potom podľa jeho slov bude „pracovať na stálej prítomnosti svojich pozorovateľov v areáli elektrárne“.

Reuters medzitým s odvolaním sa na svojho spravodajcu na mieste napísal, že areál najväčšej atómovej elektrárne v Európe opustili štyri z deviatich vozidiel, ktorými inšpektori do zariadenia prišli. Koľko členov výpravy v elektrárni zostalo, sa zatiaľ nevie.

Podľa stanice CNN Grossi vyhlásil, že jeho tím stihol za niekoľko hodín získať „veľa“ informácií. „Kľúčové veci, ktoré som potreboval vidieť, som videl,“ uviedol šéf MAAE.

Rusko-ukrajinské prekáračky

Záporožská jadrová elektráreň, ktorú od marca okupujú ruské invázne vojská, je v posledných týždňoch pod paľbou. Ukrajina a Rusko sa z nej vinia navzájom. Cieľom výpravy medzinárodných odborníkov je podľa ich šéfa zabrániť jadrovej havárii.

Inšpekcia sa podľa skorších vyjadrení chystala posúdiť fyzické poškodenie elektrárne, funkčnosť bezpečnostných systémov a pracovné podmienky zamestnancov a vykonať „naliehavé ochranné opatrenia“.

Konvoj s expertmi dorazil do Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorá sa nachádza blízko frontovej línie, vo štvrtok dopoludnia. Začiatok dlho očakávanej inšpekcie na niekoľko hodín oneskorilo ostreľovanie, z ktorého sa Kyjev a Moskva obviňujú navzájom. Obe strany sa tiež vinia z provokácií, ktoré mali za cieľ misiu MAAE znemožniť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet