Na hlavný obsah

Ukrajinci vykonali výsadok neďaleko jadrovej elektrárne, tvrdia ruské médiá

Jeden z reaktorov museli odstaviť.

Ukrajinci vykonali výsadok neďaleko jadrovej elektrárne, tvrdia ruské médiá
Satelitná snímka Záporožskej jadrovej elektrárne. Foto: TASR/AP

Podľa ruských agentúr vykonali ukrajinské sily výsadok pri meste Enerhodar, v blízkosti ktorého sa nachádza Záporožská jadrová elektráreň. Teraz na nich údajne útočí ruské letectvo.

Do jadrového zariadenia má vo štvrtok (1. 9.) doraziť inšpekčná misia Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), jej „predsunutá časť“ však podľa ukrajinských úradov musela z bezpečnostných dôvodov cestu prerušiť. Ukrajinská strana vyzvala Rusko, aby „prestalo s provokáciami“ a cestu do elektrárne expertom MAAE umožnilo.

Informácie ruských agentúr o ukrajinskej vojenskej prítomnosti na okupovanom brehu Dnepra sa nedali overiť z nezávislých zdrojov, Kyjev toto tvrdenie doteraz nekomentoval. Ukrajinská strana vo štvrtok ráno hovorila o „mínometnom ostreľovaní“ Enerhodaru.

Zvýšenú vojenskú aktivitu v oblasti potvrdil pred odchodom tímu zo Záporožia tiež šéf MAAE Rafael Grossi, podľa neho misia pokračuje.

„Oni (ukrajinskí vojaci) v tejto chvíli ležia, pracuje na nich letectvo,“ uviedol šéf ruskej okupačnej správy Enerhodaru Alexander Volha. Podľa neho sa Ukrajinci opevnili v chatovej oblasti blízko Enerhodaru. „V najbližšom čase sa operácia skončí,“ dodal.

Gubernátor ukrajinskej Záporožskej oblasti Oleksandr Staruch uviedol, že ruské sily ostreľujú vopred dohodnutú trasu, po ktorej mali inšpektori z MAAE prísť do Záporožskej jadrovej elektrárne.

„Predsunutý tím OSN nemôže z bezpečnostných dôvodov pokračovať,“ napísal. „Požadujeme, aby Ruská federácia prestala s provokáciami a umožnila MAAE prístup do ukrajinského jadrového zariadenia,“ dodal Staruch.

Odstavili reaktor

Ukrajinská energetická spoločnosť Enerhoatom uviedla, že v dôsledku ruského mínometného ostreľovania museli odstaviť jeden z reaktorov jadrovej elektrárne.

„V dôsledku ďalšieho mínometného útoku ruských okupačných vojsk na areál Záporožskej jadrovej elektrárne sa spustila havarijná ochrana a odstavila fungujúci piaty energetický blok,“ uviedol Enerhoatom s tým, že šiesty blok elektrárne je aj naďalej v prevádzke.

V najväčšej jadrovej elektrárni v Európe boli doteraz v prevádzke práve tieto dva z celkových šiestich blokov.

Podľa Enerhoatomu ostreľovaním poškodili záložné vedenie elektrickej prenosovej sústavy. Od siete odpojili odstavený blok 2, ktorý teraz napájajú dieselové generátory. „Ukrajinský personál elektrárne robí všetko pre odstránenie škôd na jej infraštruktúre,“ uviedol Enerhoatom.

Ukrajinský starosta Dmytro Orlov vo štvrtok uviedol, že Rusko od ranných hodín ostreľovalo mesto Enerhodar, v blízkosti ktorého sa elektráreň nachádza. „Od piatich hodín ráno neprestáva mínometné ostreľovanie mesta. Počuť streľbu z guľometu. Vie sa o zásahoch viacerých civilných objektov. Sú tu ranení. Zisťujeme, koľko presne,“ uviedol ukrajinský starosta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet