Na hlavný obsah

Kuba zostala po údere hurikánu Ian bez prúdu

Priniesol vietor s rýchlosťou až 200 kilometrov za hodinu.

Kuba zostala po údere hurikánu Ian bez prúdu
Na snímke Kuba po hurikáne Ian. Foto: Twitter/ ABC News

Hurikán Ian spôsobil v noci na stredu (28. 9.) výpadok elektriny na celom území Kuby, bez prúdu sa tak ocitlo na 11 miliónov jej obyvateľov. Ian zasiahol tento karibský ostrov ako hurikán tretej kategórie v utorok (27. 9.) a vyžiadal si tam dve obete, zdevastoval aj dôležité tabakové plantáže, uviedla agentúra AP.

Teraz živel smeruje na Floridu a očakáva sa, že zosilnie na štvrtý stupeň z maximálnych piatich.

Hurikán Ian na Kubu priniesol vietor s rýchlosťou až 200 kilometrov za hodinu a silné dažde. Asi o šiestej večer miestneho času (o polnoci SELČ) postihol krajinu výpadok prúdu, kubánska štátna televízia oznámila, že ide o mimoriadnu situáciu a že úrady pracujú na obnovení dodávok.

Práce na obnove budú pokračovať celú noc aj v stredu ráno (miestneho času), uviedol v televízii Lázaro Guerra zo štátnej energetickej firmy.

Problémy hurikán spôsobil v tepelnej elektrárni Antonio Guiteras v meste Matanzas na západe krajiny, ktorá je najdôležitejším dodávateľom elektriny v krajine. Kuba je pritom už roky v hlbokej ekonomickej kríze.

Hurikán Ian zdevastoval najmä západ Kuby a zasiahol tiež provinciu Pinar del Río. V nej sa pestuje veľká časť kubánskeho tabaku. Podľa AP spustošil jednu z najdôležitejších tabakových fariem v krajine. Búrka spôsobila záplavy, poškodila domy a vracala stromy.

Teraz mieri na Floridu

Ian teraz mieri na americký štát Florida, kde úrady už skôr vyzvali na evakuáciu 2,5 milióna obyvateľov. Očakáva sa, že by nad teplými vodami Mexického zálivu mohol nabrať na sile až na štvrtú kategóriu a počas dňa by mal podľa predpovedí udrieť na západné pobrežie.

Najhorší výpadok elektriny postihol Indiu, kde v júli 2012 zostalo bez prúdu na 670 miliónov ľudí, asi polovica obyvateľov. V januári 2001 tiež v Indii sa bez elektriny ocitlo vyše 200 miliónov ľudí v severných oblastiach krajiny. V Južnej Amerike bol najhorší dvojhodinový blackout, ktorý v januári 2002 ochromil život skoro polovice Brazílie, čo bolo zhruba 100 miliónov ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet