Na hlavný obsah

Na Kubu a Floridu sa ženie tropická búrka Ian

Zosilnela na hurikán.

Na Kubu a Floridu sa ženie tropická búrka Ian
Na snímke hurikán Ian. Foto: Twitter/Jade Elliott

Tropická búrka Ian, ktorá sa ženie na západnú Kubu, v pondelok (26. 9.) zosilnela na hurikán prvej, teda najnižšej kategórie. Informovalo o tom americké Národné stredisko pre hurikány (NHC).

V najbližších dňoch by Ian, ktorý so sebou prináša silné zrážky aj vietor, mal udrieť aj na Floridu, uviedla agentúra AP.

„Ďalšie rýchle zosilnenie sa dá očakávať v pondelok,“ uviedli meteorológovia. Hurikán by mal udrieť na západe Kuby v pondelok večer či v utorok (27. 9.) ráno miestneho času. Kubánska vláda vyhlásila výstrahu pred hurikánom v provinciách Isla de Juventud, Pinar del Río a Artemisa.

„Život ohrozujúce búrkové vlny a vietor o sile hurikánu očakávame v častiach západnej Kuby od pondelkového večera,“ uviedlo NHC. Ian má podľa predpovedí priniesť silný dážď, bleskové záplavy i možné zosuvy bahna vo vyšších polohách, zvlášť na Jamajke a Kube. Do polovice týždňa by mohol spôsobiť záplavy aj na Floride.

Obyvateľov začnú evakuovať

Kubánske úrady v provincii Pinar del Río nariadili prerušiť vyučovanie a oznámili, že v pondelok začnú evakuácie obyvateľov. Denník Granma uviedol, že úrady ráno začnú evakuovať ľudí zo zraniteľných oblastí západnej provincie. Podľa agentúry AP by mal hurikán udrieť blízko najznámejších tabakových plantáží. V utorok by sa z neho mohol stať veľký hurikán.

Opatrenia chystajú tiež floridské úrady. Guvernér Ron DeSantis vyhlásil na Floride stav ohrozenia. Vyzval obyvateľov, aby sa pripravili na búrku, ktorá má bičovať veľkú časť štátu na juhovýchode USA silnými dažďami a prudkým vetrom.

V polovici týždňa sa môžu na súostroví Florida Keys a na Floride vyskytovať bleskové povodne. Prezident Joe Biden nariadil ministerstvu vnútornej bezpečnosti a Federálnej agentúre pre riešenie krízových situácií (FEMA), aby koordinovali pomoc v prípade pohromy a pomohli ochrániť životy a majetok. Prezident pre búrku odložil návštevu Floridy plánovanú na 27. septembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet