Na hlavný obsah

Ceny elektriny a plynu v situácii núdzového stavu má určovať vláda nariadením

Kompetencie štátu v stave energetickej núdze sa posilnia.

Ceny elektriny a plynu v situácii núdzového stavu má určovať vláda nariadením
Na ilustračnej snímke elektrická predlžovačka. Foto: RTVS

Kompetencie štátu v stave energetickej núdze sa posilnia. Vláda v stredu (21. 9.) schválila návrh novely zákona o energetike, ktorý poslancom NR SR navrhuje prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní.

Ceny elektriny a plynu v situácii núdzového stavu má určovať vláda nariadením. „Účelom návrhu zákona je zabrániť negatívnemu vplyvu vysokého nárastu cien elektriny a plynu na najzraniteľnejších odberateľov prostredníctvom návrhu všeobecného hospodárskeho záujmu,“ uvádza ministerstvo hospodárstva v materiáli.

Navrhujú rozšíriť súčasný koncept stavu núdze v elektroenergetike o situáciu, keď cena veľkoobchodných energetických produktov na trhoch s energiou dosahuje po dlhší čas veľmi vysoké hodnoty.

Tie majú za následok cenovú nedostupnosť elektriny pre odberateľov. Súčasne vyvolajú ohrozenie bezpečnosti štátu, zdravia a života veľkej skupiny odberateľov elektriny. Ale aj hrozbu značných hospodárskych škôd u koncových odberateľov elektriny na vymedzenom území.

Stav núdze bude podľa návrhu môcť v tomto prípade vyhlásiť len vláda na návrh ministerstva hospodárstva, ktorá bude súčasne oprávnená rozhodovať o uložení opatrení. Tie nariadi rezort hospodárstva vyhláškou.

Týka sa to elektriny aj plynu

Navrhuje sa tiež katalóg opatrení, ktoré bude možné uložiť a nariadiť. Týkajú sa obmedzenia medzioblastnej kapacity na cezhraničné obchodovanie s elektrinou, ako aj využitia výrobných kapacít domácich zariadení na výrobu elektriny na účely dodávky elektriny koncovým odberateľom za určené ceny. Rovnaký mechanizmus sa navrhuje aj v plynárenstve.

Vzhľadom na to, že v situácii núdzového stavu bude ceny určovať vláda nariadením, novela upravuje aj výnimku z bežnej cenovej regulácie. Cena určená vládou tak vylučuje použitie ceny určenej Úradom pre reguláciu sieťových odvetvi (ÚRSO). Dátum účinnosti novely sa navrhuje odo dňa jej vyhlásenia.

Premiér: Štát pomôže aj firmám

Vláda rokovala aj o pomoci firmám, uviedol premiér Eduard Heger (OĽANO). Konkrétne riešenie podľa neho závisí aj od toho, aký postoj k situácii zaujme Európska únia. „Akonáhle bude známe riešenie z Bruselu, budeme aj my vedieť povedať, ako pomôžeme slovenským firmám,“ priblížil.

„Žijeme ťažkú dobu, chcem odkázať všetkým občanom, že sa nemusia obávať a všetkým firmám, že ich nenecháme v štichu,“ vyhlásil.

Zdôraznil, že štát firmám nebude kompenzovať zisk. Nárok na pomoc od štátu budú mať len tie spoločnosti, ktoré budú vykazovať stratu.

„Plán B je vyhlásenie núdzového stavu. V takom prípade pomôžeme nielen domácnostiam, ale aj firmám v podobe garantovanej ceny,“ povedal Heger. Na základe dohody so Slovenskými elektrárňami bude zastropovaná cena elektriny na roky 2023 a 2024.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko