Na hlavný obsah

Ceny energií budeme regulovať tak, aby to všetci zvládli, vyhlásil Krajniak

Do konca roka sa ceny tepla a elektriny meniť nebudú.

Ceny energií budeme regulovať tak, aby to všetci zvládli, vyhlásil Krajniak
Na snímke sprava minister práce Milan Krajniak a poslanec NR SR Ján Richter. Foto: TASR/koláž RTVS

Do konca roka sa ceny tepla a elektriny meniť nebudú. „Ceny plynu budeme regulovať takým spôsobom, aby to všetci zvládli,“ vyhlásil v diskusnej relácii Rádia Slovensko Sobotné dialógy minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

O koľko narastú ceny od januára nevedel špecifikovať. Zdôraznil, že Slovensko vie vyrobiť dostatok elektrickej energie, ktorú predáva do zahraničia a následne ju nakupuje za vyššie ceny. „Toto chceme zmeniť,“ dodal Krajniak.

„Vláda bude môcť určiť, že elektrinu nebudú vyvážať mimo územia Slovenskej republiky, bude môcť rozkázať komu elektrinu dodajú, bude môcť určiť za akú cenu ju dodajú,“ priblížil spôsoby, akými chce vláda zabrániť enormnému zvyšovaniu cien.

Bývalý minister práce a poslanec NR SR Ján Richter (Smer-SD) s ním súhlasí. „Jednotný trh energií nie je pre nás výhodný, Vyrábame lacno, ale nakupujeme draho,“ povedal. „V prípade energetickej krízy zlyhal trh,“ dodal.

Šéf rezortu práce kritizoval európske riešenie, ktoré predložila Európska komisia. „Robia si z nás srandu,“ okomentoval to. Podľa neho bude slovenskú ekonomiku stáť energetická kríza asi 14 miliárd. „Ponúkajú kompenzáciu vo výške 140 miliónov, to je jedno percento,“ dodal Krajniak.

Ku kritike Únie sa pridal aj Richter. „EÚ v tomto prípade opäť zlyhala, zlyhala pri pandémii a zlyhala aj teraz. Dohodnú sa 4-5 krajín v rámci EÚ a menšie krajiny sú prehlasované,“ uviedol. Zdôraznil, že Slovensko nemôže čakať na Brusel, ale musí konať hneď. „Kto rýchlo dáva, dvakrát dáva“.

Podľa Krajniaka bude štát znižovať ceny energií dvomi spôsobmi – zastropovaním a domácnosti, pre ktoré to bude napriek tomu neúnosné, bude dotovať napríklad vo forme energošekov. „Stúpanie cien o 50 či o 100 percent je neprijateľné. Musí to byť oveľa nižšie,“ priblížil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko