Na hlavný obsah

Ceny plynu a elektriny budú zastropované na celý budúci rok, tvrdí Kollár

Presnú výšku však nevedel stanoviť.

Predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico (vľavo) a predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).
Predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico (vľavo) a predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.Foto: RTVS

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) v nedeľu (18. 9.) v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 povedal, že vláda v stredu (21. 9.) prerokuje návrh zákona, ktorým by sa zastropovali ceny energií pre domácnosti i veľké podniky. Návrh by mal ísť potom v skrátenom legislatívnom konaní do parlamentu.

Líder hnutia Sme rodina priblížil, že ceny plynu a elektriny by mali zastropovať na celý rok 2023, presnú výšku však stanoviť nevedel. „Teraz neviem, či to bude 10, 20 alebo 50 %,“ povedal. Podotkol, že cieľom koalície nie je zruinovať domácnosti.

Vláda podľa Kollára počíta nielen so zastropovaním cien energií, ale aj s prípadnými kompenzáciami, ak najzraniteľnejšie skupiny nebudú schopné napriek cenovým limitom platiť účty za plyn a elektrinu.

„Mňa zaujíma, či to ľudia a podniky prežijú. Nemôžeme nechať matky s deťmi padnúť,“ zdôraznil Kollár s tým, že navrhovaný zákon nebude stáť vládu nič. Pripomenul, že aktuálne je na Slovensku zastropovaná cena plynu a elektriny do konca roka.

Predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico povedal, že jeho strana podporí akýkoľvek rozumný návrh, ktorý bude viesť k zastropovaniu cien a kompenzáciám. Obaja sa zhodli, že návrh Európskej komisie (EK) na obmedzenie cien elektriny nie je dobrý.

Bývalý premiér sa nechal počuť, že na zmiernenie energetickej krízy by znovu zaviedol bankový odvod, ktorý v minulosti zaviedla jeho vláda. Hovorí, že banky v tomto roku vykazujú enormné zisky.

Eurofondy pre Maďarsko

Fico označil návrh EK odobrať Maďarsku 7,5 miliardy eur z eurofondov za „šialený“. Podľa neho sloboda názoru v Európskej únii zaniká a každý štát, ktorý má iný názor ako zvyšok EÚ, potrestajú. Myslí si, že Maďarsko chcú potrestať preto, že ma iný názor na vojnu na Ukrajine, na vzťahy s Ruskom, a preto že nedodáva na Ukrajinu zbrane.

Povedal, že ak by bol v súčasnosti premiérom, tak by tlačil na to, aby Slovensko návrh EK vetovalo. Verí, že Slovensko preukáže určitú mieru solidarity k Maďarsku.

Obul sa aj do predsedníčky eurokomisie Ursuly von der Leyenovej. Povedal, že jej líderstvo je nešťastné a označil ju za „falošnú ako rolexky kúpené na tureckom trhu“.

Kollár rozhodnutie EK vníma tiež ako nebezpečný precedens, ktorý by mohol postihnúť aj Slovensko. Osobne s politikou maďarského premiéra Viktora Orbána nesúhlasí, ale podľa neho je to legitímne a demokraticky zvolený líder svojbytného štátu.

Odvolávanie Matoviča

Návrh SaS na zvolanie mimoriadnej schôdze k odvolaniu ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) z funkcie a prípadný návrat SaS do vlády označil za čistý „blázninec“. „Nech sa k tomu vyjadria psychiatri,“ povedal. Považuje za nezmysel, aby strana odišla z vlády a vzápätí sa vracala.

Podľa neho by odvolanie Matoviča nič nevyriešilo, pretože spolu s ním by sa šarvátky a konflikty preniesli do parlamentu.

Fico označil Matoviča za duševne chorého človeka a predsedu SaS Richarda Sulíka za malé decko, ktoré nevie, čo chce.

Predseda parlamentu zdôraznil, že nechce sedieť vo vláde, ktorá nevie pomôcť ľuďom. Podľa svojich slov by sa hanbil za to brať plat. Ak nebudú prechádzať dôležité návrhy zákonov, tak bude tlačiť na ukončenie tejto „mizérie“.

Kollár súhlasil aj s Ficovým návrhom presunúť bod o ústavnom zákone k predčasným voľbám na začiatok programu parlamentnej schôdze. Fico povedal, že ak sa tak stane, tak Smer podporí otvorenie rokovania v Národnej rade SR.

Kollár si myslí, že návrh má šancu prejsť aj do druhého čítania. Sám bude zaň hlasovať i lobovať u koaličných aj opozičných poslancov. Hovorí, že s návrhom prišlo hnutie preto, lebo v ústave Slovensko nemá zakotvenú možnosť skrátiť funkčné obdobie vlády.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko