Na hlavný obsah

Česká polícia začala vykonávať kontroly na hraniciach so Slovenskom

Ide o 27 bývalých hraničných priechodov.

Česká polícia začala vykonávať kontroly na hraniciach so Slovenskom
Na snímke príslušník českej polície počas policajnej kontroly osobného vozidla. Foto: TASR

Česká polícia začala od polnoci zo stredy (28. 9.) na štvrtok (29. 9.) vykonávať kontroly po celej dĺžke štátnej hranice so Slovenskom. A to na 27 bývalých hraničných priechodoch. Informuje o tom spravodajská stanica ČT24.

Dočasné znovuzavedenie hraničných kontrol oznámil v pondelok český premiér Petr Fiala s tým, že dôvodom je zvýšená nelegálna migrácia. Kontroly sú v prvej fáze schválené na desať dní, medzičasom česká vláda rozhodne o ich možnom predĺžení.

Hraničný priechod Hodonín-Holíč navštívil v noci na štvrtok český minister vnútra Vít Rakušan, český policajný prezident Martin Vondrášek aj šéf krajského riaditeľstva polície Juhomoravského kraja Leoš Tržil, ktorí novinárom poskytli aktuálne informácie o kontrolách.

Rakušan hovoril o náraste ilegálnej migrácie do Česka. Od začiatku roka sa dosiaľ podľa neho podarilo v ČR zachytiť približne 12 000 ilegálnych migrantov, čo označil za bezprecedentné.

Cieľom nie je komplikovať život občanom

Rakušan dodal, že cieľom kontrol nie je komplikovať život občanom. Ale dať skupinám prevádzačov migrantov jasne najavo, že pre nich existuje takáto prekážka. Zámerom kontrol je tak podľa jeho slov predovšetkým ochrana bezpečnosti obyvateľov ČR.

Český minister vnútra ďalej priblížil, že Česko je v rámci EÚ „na hlavu“ už najpostihnutejším štátom v prípade legálnej migrácie z Ukrajiny, na ktorú momentálne sústredí všetky kapacity svojej azylovej politiky.

Do toho však ČR podľa jeho slov zaťažuje práve tento druhý pozorovaný trend, a to ilegálna migrácia. Preto zavádza kontroly na hraniciach so SR, ktoré budú v platnosti do 8.októbra. O ich prípadnom predĺžení sa dovtedy rozhodne.

Rakušan dodal, že už začiatkom budúceho týždňa sa stretne so svojím slovenským rezortným kolegom a jednať chce aj s maďarskou stranou, ako aj Nemeckom.

Z pozície predsedníckej krajiny v Rade EÚ, chce Česko podľa jeho slov apelovať aj na Európsku komisiu, aby viedla rokovania s tretími krajinami v snahe minimalizovať migračné prúdy.

ČR podľa Rakušana slov urobí maximum pre to, aby sa podarilo nájsť efektívne „celoeurópske riešenie, ktoré potom bude znamenať, že nebudú nutné lokálne riešenia na hraniciach vo vnútri schengenského priestoru“.

Za prvú noc zadržali 120 migrantov

„K tomuto času evidujeme vyše 120 zadržaných tranzitných nelegálnych migrantov. Evidujeme taktiež sedem prevádzačov, ktorí sa snažili týchto migrantov previezť,“ povedal Rádiožurnálu Českého rozhlasu vo štvrtok ráno pred 08.00 h šéf českej cudzineckej polície  Milan Majer.

Medzi prichádzajúcimi migrantmi prevažujú občania Sýrie, ktorí sa dlhodobo zdržiavali v Turecku a teraz mieria do Nemecka. Voči zadržaným prevádzačom bolo začaté trestné konanie a hrozí im až päť rokov väzenia.

Pražská polícia, ktorej jednotka pôsobí na hraničnom priechode Brumov – Bylnice v Zlínskom kraji, informovala, že v prípade jedného prevádzača musela byť nadránom použitá aj varovná streľba, keďže vysokou rýchlosťou prešiel s dodávkou cez pohraničné kontrolné stanovište. Po krátkom prenasledovaní ho policajti zadržali v lese, kde sa pokúšal o útek.

Podľa pražskej polície bolo v dodávke 15 migrantov. Server iDNES.cz uviedol, že išlo o vodiča z Iraku, ktorý údajne vôbec nevedel o tom, že na hraniciach sa zaviedli kontroly.

Zdržania do 20 minút

Zdržanie do 20 minút na niektorých hraničných priechodoch s Českom a Rakúskom, hlásili dopoludnia servisné organizácie slovenskej autodopravy. Zástupcovia zamestnávateľov upozornili na možné negatívne dopady spomínaného kroku a vyzvali úrady k opatreniam, aby sa na hraniciach netvorili kolóny.

Podľa Zelenej vlny verejnoprávneho Rozhlasu a televízie Slovenska sa vodiči zdržali zhruba 15 minút na priechode Svrčinovec – Mosty pri Jablunkove. Na diaľničnom hraničnom priechode s Rakúskom na okraji Bratislavy motoristi čakali približne 20 minút.

Moravskosliezska policajná hovorkyňa Pavla Jiroušková potvrdila, že kamióny sa na priechode Svrčinovec – Mosty pri Jablunkove zdržia zhruba desať až 20 minút. „Kontroly máme zavedené na vstupoch do Českej republiky. Osobné vozidlá sú bez kolón, pri nákladných vozidlách je to zdržanie desať až 20 minút,“ uviedla Jiroušková.

Dodala, že na tomto hraničnom priechode nebol zatiaľ zadržaný žiadny prevádzač s nelegálnymi migrantmi. Policajti kontrolujú všetky prichádzajúce kamióny, ale podľa hovorkyne zatiaľ pri kontrolách nevznikali problémy.

Centrum dopravných informácií Stella centrum upozornilo na zdržanie aj na dvoch ďalších priechodoch zo Slovenska do Rakúska v Bratislave. Tiež na prechode do Česka Drietoma – Starý Hrozenkov.

Koho opatrenia najviac postihnú?

Zástupcovia firiem očakávajú, že opatrenia susedných krajín postihnú hlavne dopravcov. Od úradov žiadajú opatrenia, ktoré zabezpečia čo nekratšie zdržanie na hraniciach.

„Vzhľadom na dlhoročnú koexistenciu v jednom zväzku máme s Českou republikou vybudované silné obchodné väzby.

Túto výmenu tovarov a služieb zabezpečuje denne niekoľko tisíc osobných vozidiel a kamiónov,“napísala hovorkyňa slovenskej Asociácie zamestnávateľských zväzov s združením Miriam Filová.

Pokračovala, že očakávajú, že bude na hraniciach zabezpečený dostatočný počet pracovníkov a celá logistika tak, aby nenastalo žiadne výrazné zdržanie občanov či kamiónovej dopravy.

Tajomník Republikovej únie zamestnávateľov Martin Hošták informoval, že hraničné kontroly negatívne ovplyvnia hlavne autodopravcov.

„Keď zoberieme do úvahy fakt, že hlavnými exportnými destináciami našich vývozcov sú práve Nemecko a Česko, spôsobí spomínaný krok meškanie dodávok veľkého množstva našich členov,“ uviedol.

Dosahy zatiaľ nie je možné vyčísliť, pretože nie je jasné, ako dlho budú nakoniec opatrenia na hraniciach trvať, dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko