Na hlavný obsah

Členské štáty zatiaľ nedospeli k spoločnému riešeniu energetickej krízy

Svoje názory nedokázali zjednotiť.

Členské štáty zatiaľ nedospeli k spoločnému riešeniu energetickej krízy
Začiatok rokovania za okrúhlym stolom počas stretnutia ministrov energetiky EÚ. Foto: TASR/AP

Stretnutie ministrov energetiky členských štátov Európskej únie v Bruseli neprinieslo spoločné riešenie dramaticky rastúcich cien energie v čase, keď Rusko obmedzuje dodávky zemného plynu do Európy.

Ako informuje agentúra AP, ministri neprekonali rozdiely v tom, či a ako zaviesť cenový strop na ruský zemný plyn. Stále vzdorujúce Maďarsko ho pritom odmietlo s tým, že je to proti jeho záujmom. Ostatné krajiny sa rozchádzali v názore, či by sa cenový strop mal vzťahovať len na Rusko alebo aj na iných producentov.

Ministri len dajú inštrukcie Európskej komisii, ktorá na budúci týždeň predloží návrh členským štátom. Tie to opäť prehodnotia a predpokladá sa, že rozhodnutie by mohli prijať začiatkom budúceho mesiaca.

Komisia už vyzvala na cenový strop na ruský zemný plyn. Snaží sa o „solidárny príspevok“ od európskych ropných a plynárenských spoločností, ktoré dosiahli mimoriadne zisky z nárastu nákladov na energiu.

„Rusko využilo svoje zásoby plynu ako zbraň na podporu energetickej krízy počas budúcej zimy. Ale aj na oslabenie našich ekonomík a na politické rozdelenie Európskej únie,“ konštatovala eurokomisárka pre energetiku Kadri Simsonová. Prízvukovala, že je dôležité zabezpečiť, aby jeho úsilie zlyhalo.

Výzva, aby sa krajiny nenechali vydierať

Český minister priemyslu Jozef Síkela, ktorý predsedal mimoriadnemu stretnutiu, vyzval svojich kolegov, aby sa krajiny nenechali vydierať. Vyjadril nádej, že prekonajú rozdielne názory na návrhy, ako dosiahnuť cenovú dostupnosť elektriny a plynu.

Medzi takéto opatrenia patria napríklad odvody z náhleho bohatstva pre ropné a plynárenské spoločnosti, ktorých zisky stúpli spolu s prudko rastúcimi cenami, či zvýšenie hotovosti pre spoločnosti. A to, aby mohli pokračovať v prevádzke, keďže sa snažia vyrovnať s nestálymi trhmi s energiou.

Viacerí ministri uviedli, že dosiahnutie dohody nebude jednoduché vzhľadom na energetický mix, zásoby a potreby každej krajiny. Ale pripustili, že čas je kľúčový, ak majú najzraniteľnejší ľudia v Európe dostať včasnú pomoc.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko