Na hlavný obsah

Detskú pohotovosť v Ružomberku má zachrániť lekárka z Ukrajiny

Pohotovosť chce v okrese zachovať jej organizátorka.

September by mal byť posledný mesiac, kedy funguje detská pohotovosť v okrese Ružomberok. Zmluvy totiž vypovedali všetky detské lekárky, ktoré tam slúžili, okrem organizátorky služieb. Tá chce detskú pohotovosť v okrese udržať s pomocou lekárky z Ukrajiny.

Sedem z ôsmich lekárok vypovedalo zmluvy o slúžení pohotovostných služieb. Počas trojmesačnej výpovednej lehoty sa im však nevyhli ani v auguste.

,,V rozpise som mala dve veľké a dve malé služby. To znamená dve 15 hodinové a dve 6 hodinové služby. Niektorým lekárom vyšlo aj päť služieb,“ hovorí detská lekárka Zora Zdráhalová.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Ročne takto odslúžia približne 400 hodín navyše popri svoje práci v ambulancii. A to len preto, že je ich v okrese málo, len osem.

,,Optimálny počet lekárov na jednu pohotovosť je 30. To je stanovené v novej reforme primárnej starostlivosti. A minimálny počet je 15 lekárov. Čo budeme mať problém vykryť, aj keby sa spojili viaceré regióny,“ pokračuje Zdráhalová.

So spájaním regiónov súhlasí aj ministerstvo zdravotníctva, ktoré pohotovostiam vydáva povolenia, aj samosprávny kraj, ktorý dohliada na rozpis služieb.

„Aj vzhľadom k počtu lekárov, ktorých máme – pediatrov, aj vzhľadom k ich vyťaženosti, myslím si, že tento štát už nemá na to, aby mohol prevádzkovať takú hustú sieť pohotovostných služieb. Z mojej stránky je to dokonca zbytočné.“ Vyjadril sa minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO).

Život ohrozujúce stavy totiž rieši záchranná zdravotná služba a ústavná pohotovosť v nemocnici, a tie v Ružomberku ostávajú. Ambulantnú detskú pohotovosť chce v okrese zachovať jej organizátorka, ktorá ako jediná výpoveď nedala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny