Na hlavný obsah

Divadlá a hudobníci nechcú navyšovať ceny vstupeniek na predstavenia

Ak im štát nepomôže, niektoré akcie možno zrušia.

Divadlá a hudobníci nechcú navyšovať ceny vstupeniek na predstavenia
Na fotografii Slovenské národné divadlo. Foto: Wikipedia- voľné dielo

Nervozita pre rastúce ceny energií stúpa takmer vo všetkých sektoroch. Výnimkou nie je ani kultúra, ktorá si prešla ťažkým obdobím už počas pandémie. Divadlá a hudobníci nechcú navyšovať ceny vstupeniek na predstavenia. No ak nepríde pomoc zo strany štátu je možné, že niektoré akcie zrušia. Ministerstvo kultúry tvrdí, že spolu s ďalšími rezortmi hľadajú možnosti ako kultúrnej obci pomôcť.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Lukáš Dzivý.

Ceny energií už vyháňajú niektoré hokejové kluby zo štadiónov. Možné zvyšovanie cien lístkov, či rušenie koncertov avizuje aj pražská O2 aréna. Spoločenský život na Slovensku tak zrejme čaká ďalšie náročné obdobie.

Asociácia hudobných klubov už začala zbierať informácie o tom, ako sú usporiadatelia akcií pripravení na najbližšie obdobie. Tibor Zelenay hovorí, že o pomoci chcú čo najskôr rokovať s rezortom kultúry.

„Je nám jasné, že to nebude jednoduché, pretože všetky rezorty majú svoje priority a potreby. Ale pokiaľ takýmto spôsobom zlikvidujeme kultúru a ľudia odídu pracovať do iných sektorov, už ju nenaštartujeme,“ uviedol.

Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO) je na rokovania pripravená. Tvrdí, že na úrovni vlády diskutujú o viacerých možnostiach.

„Bola by som veľmi nerada, keby sa zopakovala situácia pandémia dva. Naozaj sa toho obávam. A preto chceme, aby tie riešenia boli pripravené dobre,“ vysvetlila.

Energie majú zabezpečené do konca marca

Pripomína, že inštitúcie spadajúce pod jej rezort majú zabezpečené energie do konca marca. Slovenské národné divadlo (SND) preto problémy zatiaľ neočakáva. Pokračuje Jana Alexová z komunikačného oddelenia divadla.

„Po zahájení sezóny je SND aktuálne v procese analýzy možností energetických úspor. Napríklad redukcie osvetľovania a vykurovania priestorov, inštalácie fotovoltaických panelov v rámci garantovaných ekologických služieb a iné,“ ozrejmila.

Dopĺňa, že nateraz neplánujú zvyšovať ceny lístkov ani rušiť podujatia. Podľa Miroslava Táslera z Hudobnej únie nezdražejú ani koncerty, keďže hudobníci sami vedia, že viac si pýtať nemôžu

„Slovensko veľmi nemá finančne na to, aby diváci dokázali platiť oveľa vyššie vstupné. To znamená, že keď skupina v klube stojí 15 eur, tak nebude stáť 30 eur. Bude stáť stále 15 eur akurát promotér alebo kapela nebude mať žiaden zisk, alebo bude úplne v mínuse či ten event zruší,“ vysvetlil.

Dosluhujúci minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) tvrdí, že rezort pripravuje schémy štátnej pomoci pre veľkých aj malých podnikateľov. Doriešiť to už bude musieť nové vedenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál