Na hlavný obsah

Do Kupjansku vstúpili ukrajinské sily

Mesto je strategicky významné.

Do Kupjansku vstúpili ukrajinské sily
Ilustračný snímok - ukrajinskí vojaci. Foto: TASR/AP

Ukrajinské sily vstúpili do strategicky významného mesta Kupjansk, informovala podľa agentúry Unian ukrajinská Štátna bezpečnostná služba (SBU).

Mesto v Charkovskej oblasti pri ruských hraniciach bolo v rukách ruských jednotiek. Správy o oslobodení mesta sa predtým šírili na sociálnych sieťach, kde sa hovorí aj o stiahnutí ruských síl z Izjumu.

Moskva postup ukrajinskej armády zatiaľ oficiálne nekomentovala. Šéf Ruskom dosadenej správy Izjumského okresu Vladislav Sokolov. však podľa agentúry Interfax priznal, že situácia v jeho okrese je pre ruskú stranu „ťažká„.

„Posledné dva týždne mesto (Izjum) čelilo neustálemu ostreľovaniu ukrajinských síl zahraničnou muníciou, vypálenou raketomety HIMARS alebo húfnicami M777 kalibru 155 milimetrov,“ citovala Sokolova agentúra Interfax. Okupačné úrady podľa neho pokračujú s evakuáciou obyvateľov nebezpečných častí okresu do Ruska.

Kupjansk a Izjum sa pokladajú za dôležité dopravné križovatky, od ktorých závisí zásobovanie značnej časti ruských okupačných vojsk na východe Ukrajiny.

Kyjev prešiel v uplynulých dňoch vo východnej Charkovskej oblasti do protiútoku a podľa oficiálnych vyhlásení oslobodila časť svojho územia. Ruskom dosadená správa v piatok (9. 9.) vyhlásila pre mestá evakuáciu civilistov.

Ukrajinské sily na svoje sociálne siete umiestnili fotografie z Kupjansku. Snímky doplnili vyhlásením, že mesto „bolo a navždy bude ukrajinské“.

O stiahnutí ruských síl z Izjumu informujú na telegrame proruské kanály s odvolaním sa na svoje zdroje v meste, napísal ruskojazyčný server BBC.

Niektoré kanály uvádza, že Izjum obkľúčili ukrajinské jednotky, podľa ďalších sú ukrajinskí vojaci už v centre mesta.

Na sociálnych sieťach sa pred oznámením ukrajinskej armády šírili aj správy o oslobodení Kupjansku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet