Na hlavný obsah

Kyjevu sa podarilo späť dobyť vyše 2 000 štvorcových kilometrov územia

Ruské jednotky protiútok prekvapil.

Kyjevu sa podarilo späť dobyť vyše 2 000 štvorcových kilometrov územia
Na ilustračnej snímke ukrajinské ženy v meste Charkov. Foto: TAR/AP

Ukrajinské sily v Charkovskej oblasti dobyli späť okolo 2 500 štvorcových kilometrov, odhaduje americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Protiútok na východe krajiny ruskej jednotky podľa všetkého prekvapil, uviedla britská vojenská rozviedka.

Ukrajinskí vojaci pravdepodobne v Charkovskej oblasti bojujú s menšími neorganizovanými skupinami ruských vojakov, ktorí nečakali rýchly útok Ukrajiny na Kupjansk a Izjum. ISW tak usudzuje z prílevu snímok ruských vojnových zajatcov za posledných 48 hodín.

Kremeľ vysiela zdroje v snahe postup zastaviť

Kyjev v piatok (9. 9.) pokračoval v postupe na Kupjansk a Izjum a snaží sa izolovať tamojšie ruské sily.

Ich pozíciu môžu zničiť, ak sa ukrajinským vojakom podarí narušiť ruské pozemné trasy, po ktorých prichádzajú posily, vybavenie a zásoby, vedúce severne a južne od mesta.

Kremeľ na frontovej línii medzi Charkovom a Izjumom urýchlene vysiela zdroje v snahe postup zastaviť, píše ISW.

Ruské ministerstvo obrany a ruské štátne médiá zverejnili zábery vojenských konvojov smerujúcich smerom na Charkov. Úspechy Ukrajincov v oblasti však Moskva oficiálne nepriznáva.

Celkovo na východe Ukrajiny jej jednotky získali späť odhadom 2 500 štvorcových kilometrov územia, uvádza americkí analytici. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok (8. 9.) večer oznámil oslobodenie viac ako 1 000 štvorcových kilometrov ukrajinského územia.

Vedúcim skupinám ukrajinskej armády sa podarilo postúpiť až 50 kilometrov za frontovú líniu na území, ktoré od začiatku invázie tento rok vo februári držalo Rusko, píše britská vojenská rozviedka.

Postup v nie príliš obsadenom sektore podľa Londýna Rusko prekvapil a jednotky okolo Izjumu sa ocitajú v čím ďalej tým väčšej izolácii.

Ukrajinské jednotky teraz postupujú na Kupjansk, ktorý je pre Rusko významným strategickým bodom. Cez mesto neďaleko ruských hraníc prúdi zásobovanie na front na Donbase.

„S pokračujúcimi ukrajinskými operáciami v Chersone je ruská obranná línia pod tlakom na juhu aj na severe,“ pripomína britská vojenská rozviedka aj protiútok Ukrajiny v južnej Chersonskej oblasti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet