Na hlavný obsah

Do rieky Slaná stále tečie znečistená voda z bývalej bane v Nižnej Slanej

Ani napriek opatreniam sa ju nepodarilo zastaviť.

Aj po siedmich mesiacoch tečie do rieky Slaná znečistená voda z bývalej bane v Nižnej Slanej. Napriek opatreniam sa ju nepodarilo zastaviť. V niektorých častiach rieky sa začínajú objavovať ryby, v iných je však stále mŕtva. Rybári nedávno zarybňovali desaťkilometrový úsek nad miestom znečistenia.

Niekedy čistejšia, inokedy opäť zakalenejšia. Ani po siedmich mesiacoch sa nepodarilo zastaviť vytekanie kontaminovanej banskej vody do rieky Slaná.

„Asi štyri dni bola rieka číra. Stalo sa to presne v tie dni keď bola odčerpávaná voda z komína Robins. Avšak po zastavení odčerpávania sa voda zasa zakalila do oranžova,“ povedal rybár Tibor Varga.

Ešte začiatkom augusta začali Rudné bane s odčerpávaním nekontaminovanej vody do Kobeliarovského potoka. Doteraz sa podarilo odčerpať približne 700 000 litrov čistých banských vôd.

„V súčasnosti prebieha čerpanie z úpadnice v severnej časti bane a vyteká cca 30 až 40 gramov rozpustených látok za sekundu v mieste výpustu do rieky Slaná. Pripomínam, že v mesiacoch apríl/máj, kedy bola rieka silno sfarbená do červena, vytekalo až 1 100 gramov rozpustených látok za sekundu,“ uviedol v písomnom stanovisku Peter Žitňan, riaditeľ štátneho podniku Rudné bane.

Spolu s odborníkmi pripravujú hydrogeologický prieskum a projekt betónovej injektáže v banských dielach. Aj napriek tomu, že sa podarilo znížiť vytekanie znečistenej vody do rieky, na dne sa stále nachádzajú veľké množstvá železa, mangánu, niklu a arzénu.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Prišiel návrh na odťaženie sedimentov a následnú úpravu potom. Ale v prvom rade je potrebné zastaviť znečistenie, vypúšťanie znečisťujúcich látok do vodného toku,“ vysvetlil Milan Timár, poverený vedením odboru životného prostredia, Okresný úrad Rožňava.

Koľko vody dnes do Slanej vyteká, sa nedá zistiť tak jednoducho ako v minulosti, prístupom od hlavnej cesty. Je tam závora a okolie stráži strážna služba aj so psom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny