Na hlavný obsah

Domovy sociálnych služieb majú viaceré problémy

Napríklad im chýbajú zamestnanci či majú slabú alebo žiadnu protipožiarnu bezpečnosť.

Domovy sociálnych služieb majú viaceré problémy
Na ilustračnej snímke sociálne pracovníčky v domove sociálnych služieb. Foto: RTVS

Domovy sociálnych služieb (DSS), ktorých zriaďovateľom sú práve samosprávne kraje, a ich klienti sa už dlho boria s viacerými problémami. Chýbajú zamestnanci, čakacie doby sú pridlhé a ich protipožiarna bezpečnosť je slabá alebo žiadna.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Lenka Bodová.

Deväť zranených a jedna obeť. Ide o bilanciu rozsiahleho požiaru v DSS v Osadnom v okrese Snina, ku ktorému došlo na konci minulého roka. Jeho zriaďovateľom je Prešovský samosprávny kraj.

Podľa komisárky pre osoby so zdravotným postihnutím mnohé centrá sociálnych služieb nie sú dostatočne chránené pred požiarmi.

„Bojujeme s veľkým bezpečnostným dlhom našich zariadení. V Žilinskom kraji je to 6,5 milióna eur. Napríklad nemáme generátory elektrickej energie pre výťahy a evakuáciu. Nemáme hasiče. Máme málo zamestnancov na nočných službách,“ povedala predsedníčka sociálnej sekcie SK8 Iveta Ďurišová.

Kraje postupne prechádzajú ku komunitnej starostlivosti

Ďalším problémom je nedostatok zariadení pre seniorov, ako aj nízky počet zdravotníkov a iných zamestnancov. Kraje preto postupne prechádzajú ku komunitnej starostlivosti. Opateru zabezpečujú v domácom prostredí.

Napríklad v Banskobystrickom kraji zriadili Centrum integrovanej sociálno-zdravotnej starostlivosti. To je hradené z eurofondov. Okrem sociálneho poradenstva či požičiavania zdravotných pomôcok zabezpečujú na diaľku aj starostlivosť o seniorov.

„Prostredníctvom mobilných hodiniek si dokážu jednoducho privolať pomoc. Dovolajú sa na centrálny monitorovací pult, kde je zabezpečená služba, ktorá dokáže seniorovi pomôcť či privolať rýchlu zdravotnú pomoc,“ uviedla koordinátorka centra Žaneta Kučerová.

Podobný projekt chcú zriadiť aj v Žilinskom kraji. V Trnavskom v minulom roku na jeseň spustili tiesňovú linku pre seniorov. Tlačidlo tiesňového volania môžu nosiť seniori ako náramok alebo prívesok na krku. Prechod ku komunitnej starostlivosti podporuje aj ministerstvo práce.

„Ministerstvo práce finančne podporuje národný projekt Agentúra integrovanej starostlivosti,“ ozrejmila hovorkyňa ministerstva práce Eva Rovenská.

Projekt rozbiehajú v regióne južného Gemera a je v ňom zapojených 15 obcí. Do terénu priamo za klientmi chodievajú opatrovateľky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál