Na hlavný obsah

Požiar v Osadnom odkryl kritický stav zariadení sociálnych služieb, tie žiadajú väčšiu podporu štátu

Poukazujú na nedostatok personálu i financií.

Poskytovatelia sociálnych služieb žiadajú väčšiu podporu štátu. Vláde adresovali výzvu s požiadavkami. Poukazujú aj na tragický požiar v zariadení v Osadnom.

Riešiť chcú nový zákon o inšpekcii v sociálnych veciach, havarijný stav budov, či zvýšenie platov opatrovateliek a sociálnych pracovníkov.

Asociácia poskytovateľov sociálnych služieb (APSS) nesúhlasí ani s opraveným návrhom zákona o inšpekcii v sociálnych veciach. Ten hovorí, že inšpektori už v zariadeniach nebudú kontrolovať iba administratívu, ale aj starostlivosť o klientov. Podľa predsedníčky asociácie Anny Ghanamovej je zákon príliš tvrdý.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Nazýval nás páchateľmi, hovorí, že mučíme klientov, ako keby sme boli nejaké Guantanámo. Jednoducho, na základe niekoľkých príkladov ľudských zlyhaní nemožno predsa hodiť všetkých poskytovateľov do jedného vreca,“ skonštatovala.

Poukazujú na to, že štát chce trestať zariadenia sociálnych služieb, ale nedá im peniaze napríklad na protipožiarne úpravy. Problémom je aj nedostatok personálu či nízke platy.

„Nie je únosné, aby jedna opatrovateľka bola v nočnej na 40 ľudí. Predstavte si, ako môže jedna opatrovateľka, ktorá ma vyše 50 rokov, evakuovať 40 ľudí, kde polovica z nich má psychickú poruchu, je to nemožné,“ poukázal odborný poradca z Komory opatrovateliek Slovenska Jaroslav Servátka.

Na výzvu pracovníkov v sociálnych službách reagoval minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Štát prispeje v tomto roku na mzdy o 20 percent viac než vlani.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko