Na hlavný obsah

Dvaja inšpektori MAAE ostanú v Záporožskej jadrovej elektrárni nastálo

Od marca ju okupujú Rusi.

Dvaja inšpektori MAAE ostanú v Záporožskej jadrovej elektrárni nastálo
Záporožská jadrová elektráreň. Foto: Ukrinform/ABACA/Abaca Press/Profimedia

V Záporožskej jadrovej elektrárni ostanú nastálo dvaja inšpektori Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE). Informuje o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na vyhlásenie ruského veľvyslanca pri medzinárodných organizáciách vo Viedni Michaila Uľanova.

Do najväčšej jadrovej elektrárne v Európe, ktorú od marca kontrolujú ruské jednotky, prišla misia MAAE vo štvrtok (1. 9.).

Ukrajinská jadrová spoločnosť Enerhoatom uviedla, že Rusko zablokovalo vstup novinárom sprevádzajúcim tím inšpektorov z MAAE. Nnamiesto nich misiu sprevádzajú „ruskí propagandisti“.

Predstaviteľ Rusmi dosadenej samosprávy v okupovanej časti Záporožskej oblasti Vladimir Rogov obvinil Kyjev, že pod novinárskym maskovaním sa pokúsil do elektrárne prepašovať špiónov a sabotérov.

Záporožská jadrová elektráreň sa nachádza v tesnej blízkosti mesta Enerhodar na ľavej strane rieky Dneper, len desať kilometrov od ukrajinských pozícií na druhej strany rieky. Počas uplynulého mesiaca sa závod opakovane stal terčom ostreľovania, z ktorého sa Kyjev a Moskva navzájom obviňujú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet