Na hlavný obsah

EK navrhne pre neplynové elektrárne najvyššiu cenu elektriny 180 eur za MWH

Cenový strop sa bude týkať solárnych, veterných, jadrových či hnedouhoľných elektrární.

EK navrhne pre neplynové elektrárne najvyššiu cenu elektriny 180 eur za MWH
Ilustračná snímka- stĺpy elektrického vedenia. Foto: RTVS

Maximálna predajná cena elektriny vyrábaná neplynovými elektrárňami by mala byť 180 eur za megawatthodinu (MWh). Podľa agentúry Reuters to vyplýva z pracovnej verzie návrhu opatrení na zmiernenie dosahov rastúcich cien energií, ktorého konečnú podobu v stredu (14. 9.) v Štrasburgu predstaví Európska komisia (EK).

Exekutíva Európskej únie v ňom počíta aj s odobratím 33 percent nadbytočných zdaniteľných ziskov výrobcom fosílnych palív. Takto získané peniaze by mali členské krajiny využiť na zníženie cien najmä pre ohrozené domácnosti a firmy.

Ministri krajín EÚ zodpovední za energetiku na mimoriadnom stretnutí zvolanom českým predsedníctvom v piatok (9. 9.) minulého týždňa poverili komisiu, aby v rámci spoločného riešenia krízovej situácie na trhu s energiami pripravila podrobnosti pre zhabanie časti nečakaných ziskov elektrární vyrábajúcich energiu zo zdrojov lacnejších ako plyn.

Povinné obmedzenie spotreby elektriny

Podľa návrhu citovaného agentúrou Reuters sa cenový strop bude týkať solárnych, veterných, jadrových či hnedouhoľných elektrární, ako aj výrobcov elektriny z biomasy.

Maximálna cena bude na úrovni zodpovedajúcej približne polovici ceny, za ktorú sa v Európe predávala elektrina v auguste. Minulý týždeň hlavne vďaka priaznivému vývoju okolo zásob plynu cena tejto suroviny prvýkrát od začiatku augusta klesla pod 200 eur za MWh. V auguste sa veľkoobchodná cena plynu prechodne dostala k 350 eur za MWh.

Komisia plánuje v návrhu popri dvojici spomínaných opatrení stanoviť aj parametre povinného obmedzenia spotreby elektriny. To sa má týkať bežnej prevádzky aj najvyťaženejších hodín.

Zástupcovia únijných vlád budú o návrhoch rokovať na ďalšom mimoriadnom zasadnutí. To zvolal český minister priemyslu a obchodu Jozef Síkela na 30. septembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika