Na hlavný obsah

EÚ by sa mala otvoriť novým členom, nie ruským turistom, tvrdí fínska premiérka

Hovorila aj o energetickej kríze.

EÚ by sa mala otvoriť novým členom, nie ruským turistom, tvrdí fínska premiérka
Fínska premiérka Sanna Marinová v pléne Európskeho parlamentu. Foto: TASR/AP

Európska únia by sa mala otvoriť pre ďalšie rozširovanie a popri Ukrajine umožniť aj pristúpenie ďalších krajín zdieľajúcich spoločné hodnoty. V rozprave s poslancami Európskeho parlamentu to v utorok (13. 9.) vyhlásila fínska premiérka Sanna Marinová.

Zároveň vyzvala na ďalšie obmedzenie vstupu ruských turistov na územie EÚ. Súčasná energetická kríza je podľa nej dôsledkom manipulácií s dodávkami zo strany Moskvy a vyžaduje mimoriadne opatrenia.

„Musíme priznať, že sme k Rusku pristupovali naivne. Teraz platíme vysokú cenu za závislosť od ruskej energie,“ povedala fínska politička s odvolaním sa na to, že ešte krátko pred začiatkom ruskej invázie na Ukrajinu plyn z Ruska predstavoval 40 % dovozu tejto suroviny do EÚ.

V súčasnosti je to po obmedzeniach zo strany Moskvy a zvyšovaní dodávok z Nórska a ďalších štátov už len 10 percent.

Marinová vyhlásila, že EÚ musí vysoké ceny energií riešiť spoločne. Helsinki podporujú kroky navrhované Európskou komisiou vrátane využitia nadmerných ziskov energetických firiem na pomoc ohrozeným spotrebiteľom.

Rozširovanie EÚ

Šéfka fínskej vlády prehovorila k poslancom v rámci pravidelných vystúpení lídrov členských krajín, ktorí sa so zákonodarcami rozprávajú o stave EÚ a jej budúcej orientácii. Zdôraznila, že Únia musí zostať jednotná v podpore Ukrajiny a jej európskeho smerovania.

„Miesto Ukrajiny je v EÚ. Dvere EÚ sa musia otvoriť pre všetky krajiny, ktoré chcú zdieľať naše hodnoty a sú pripravené urobiť potrebné reformy,“ podporila ďalšie rozširovanie európskeho bloku, na ktoré nemá súčasných 27 členských štátov úplne jednotný pohľad.

Ukrajina získala v júni postavenie kandidátskej krajiny, samotné pristúpenie však môže podľa únijných činiteľov trvať dlhé roky.

Ruskí turisti

Marinová vyzvala tiež na prísnejšie obmedzenie vstupu ruských turistov do EÚ. Členské štáty minulý týždeň v reakcii na inváziu schválili zrušenie zjednodušeného vízového režimu, ktorý víza zdražie a predĺži čakaciu dobu.

To však podľa fínskej premiérky neobmedzí počet turistov dostatočne. „Musíme obmedziť vydávanie víz veľmi rázne,“ vyhlásila politička, ktorej krajina patrí spolu s Poľskom a pobaltskými štátmi ku krajinám presadzujúcim dodatočné opatrenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet