Na hlavný obsah

EÚ znepokojujú Erdoganove vyhlásenia o gréckych ostrovoch

Pohrozil Grécku, že zaplatí vysokú cenu za to, že ich bojové lietadlá narúšajú turecký vzdušný priestor.

EÚ znepokojujú Erdoganove vyhlásenia o gréckych ostrovoch
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Európska únia v pondelok (5. 9.) vyjadrila „znepokojenie“ v súvislosti s „nepriateľskými vyhláseniami“ tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana týkajúcich sa gréckych ostrovov v Egejskom mori. Znepokojenie tlmočil hovorca šéfa európskej diplomacie Josepa Borrella Peter Stano.

Agentúra AFP pripomenula, že turecký prezident v sobotu (3. 9.) pohrozil Grécku, že zaplatí „vysokú cenu“ za to, že grécke bojové lietadlá narúšajú turecký vzdušný priestor. Ako aj, že „obťažujú“ turecké lietadlá nad Egejským morom.

„Vaša okupácia ostrovov nás nijako nezaväzuje. Keď príde čas, urobíme, čo bude potrebné. Môžeme prísť náhle v noci,“ povedal Erdogan s odkazom na grécke ostrovy nachádzajúce sa pri brehoch Turecka.

Použil pri tom podobnú rétoriku, akú používal v súvislosti s tureckými vojenskými operáciami na severe Sýrie.

Borrellov hovorca počas tlačovej konferencie upozornil, že ide o „nepriateľské vyjadrenia tureckého politického vedenia proti Grécku a gréckemu ľudu“.

EÚ očakáva udržiavanie dobrých susedských vzťahov

„Takéto nepriateľské vyjadrenia vyvolávajú vážne obavy,“ zdôraznil Stano. Exekutíva EÚ podľa neho očakáva, že sa Turecko zdrží akejkoľvek ďalšej verbálnej eskalácie. A tiež, že sa zaviaže udržiavať dobré susedské vzťahy s Gréckom.

„Vo vzťahoch s Gréckom by sa každá nevyriešená otázka mala riešiť pokojne, prostredníctvom dialógu v dobrej viere, v súlade s medzinárodným právom a v súlade s princípom dobrých susedských vzťahov,“ povedal hovorca.

Pripomenul, že Grécko je členskou krajinou Európskej únie a Turecko by malo rešpektovať suverenitu a integritu členských krajín EÚ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet