Na hlavný obsah

Grécko predĺži plot na hraniciach s Tureckom

Dôvodom je rastúci počet migrantov.

Grécko predĺži plot na hraniciach s Tureckom
Ilustračná fotografia - Migranti pri gréckych hraniciach. Foto: TASR/AP

Grécka vláda rozhodla o predĺžení plotu na pozemnej hranici s Tureckom po celej jej dĺžke. Posilní tam taktiež počet strážcov a elektronickú ochranu. V stredu (24. 8.) o tom informoval denník Kathimerini.

Dôvodom je rastúci počet migrantov, ktorí prechádzajú do Grécka cez túto hranicu, ktorej veľkú časť tvorí rieka Marica (grécky Evros). Jej hladina je pre sucho na veľmi nízkej úrovni, takže sa dá cez ňu ľahko prejsť.

Podľa stredajšieho vyjadrenia ministra civilnej obrany Takisa Theodorakakosa sa len v auguste pokúsilo ilegálne dostať do Grécka z Turecka vyše 25 000 migrantov.

Použijú aj drony

Na spomínanej hranici, ktorá je dlhá asi 200 kilometrov, grécka vláda už pred niekoľkými rokmi postavila plot v dĺžke takmer 40 kilometrov.

V nasledujúcich týždňoch vláda vyhlási výberové konanie na postavenie ďalších 80 kilometrov a v dlhšom horizonte plánuje rozšírenie bariéry po celej dĺžke pozemnej hranice.

Vláda v utorok (23. 8.) tiež rozhodla o modernizácii vybavenia na hranici, vrátane dronov a kamier. Do jesene by tam tiež mala doraziť posila 250 pohraničníkov, ktorí teraz prechádzajú výcvikom.

„Každý deň grécke bezpečnostné zložky riešia výnimočne ťažkú úlohu, ktorú ešte viac komplikuje turecká strana. Tá systematicky prispieva k prechodu migrantov do Grécka,“ povedal Theodorakakos televízii ANT1.

Grécko požiadalo o pomoc EÚ

Podľa neho turecké úrady migrantom, ktorí pochádzajú najmä zo Sýrie, dávajú na výber – buď sa vrátia domov, alebo pôjdu cez hranice do Grécka.

Grécko a Turecko sa dlhodobo navzájom obviňujú z porušovania práv migrantov na spoločnej hranici. Atény Ankaru kritizujú, že nedostatočne bráni ilegálnym prechodom z Turecka do Grécka.

Tým porušuje dohodu s Európskou úniou (EÚ), za ktorú dostala peniaze. Ankara zas tvrdí, že grécka polícia nelegálne zaháňa migrantov späť na turecké územie.

Grécka vláda v utorok rozhodla aj o navýšení rozpočtu na vybavenie pobrežnej stráže, ktorá stráži hranice s Tureckom v Egejskom mori. Tam podľa denníka Kathimerini pripláva v poslednom čase denne až štyrikrát viac migrantov, niekedy ich je za deň aj 700.

Grécko požiadalo o finančnú pomoc EÚ. Ak peniaze nedostane, bude ochranu hraníc financovať zo svojich zdrojov, napísal denník.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet