Na hlavný obsah

Európsky parlament určil kandidátov Sacharovovej ceny

Tri z návrhov súvisia s udalosťami na Ukrajine.

Európsky parlament určil kandidátov Sacharovovej ceny
Vlajky Európskej únie vejú s ukrajinskými vlajkami pred budovou Európskeho parlamentu. Foto: TASR/AP

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) z výborov pre rozvoj a zahraničné veci a podvýboru EP pre ľudské práva v pondelok (26. 9.) oficiálne predstavili kandidátov na tohtoročnú Sacharovovu cenu za slobodu myslenia. Tri z návrhov súvisia s udalosťami na Ukrajine.

Medzi nominovaných patrí ľud Ukrajiny a prezident Volodymyr Zelenskyj. Európska ľudová strana a politická skupina Európski konzervatívci a reformisti Zelenského navrhla v mene celého ukrajinského ľudu. Ako prví ho už v marci tohto roku navrhli slovenský europoslanec Ivan Štefanec (KDH) a česká europoslankyňa Michaela Šojdrová.

Nomináciu spojenú s Ukrajinou predstavili aj Skupina progresívnej aliancie socialistov a demokratov (S&D) a liberáli z frakcie Obnovme Európu (RE). Navrhli ukrajinský ľud, čiže všetkých ľudí, ktorí vzdorujú agresii, občianske organizácie, štátne inštitúcie aj aktivistov na Rusmi okupovaných územiach.

Nominácie putovali aj do Južnej Ameriky

Ďalšími nominantmi sú brazílska aktivistka v oblasti životného prostredia a práv domorodého obyvateľstva známa ako Sonia Guajajara, ktorú navrhla Skupina zelených/Európska slobodná aliancia (EFA). Nomináciu v mene Konfederatívnej skupiny Európskej zjednotenej ľavice a Severskej zelenej ľavice (GUE/NGL) získala aj Komisia pravdy z Kolumbie.

Nomináciu palestínsko-americkej novinárky Šírín Abú Akleovej podporilo 42 europoslancov z viacerých frakcií na podnet zo skupiny Zelených. Väzneného zakladateľa stránky WikiLeaks Juliana Assangea navrhuje oceniť 41 europoslancov, ktorí podporili návrh talianskeho Hnutia piatich hviezd (M5S). Jeho zástupcovia sú vo frakcii Nezaradených.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet