Na hlavný obsah

Fiala vyzval k rozumnému hospodáreniu s energiami, štát pôjde príkladom

Zastropovanie cien chce financovať aj cez zvýšenie dividend.

Fiala vyzval k rozumnému hospodáreniu s energiami, štát pôjde príkladom
Český premiér Petr Fiala. Foto: ČT24

Český premiér Petr Fiala v nedeľu (18. 9.) v mimoriadnom prejave vyzval na rozumné hospodárenie s plynom a elektrickou energiou. Podľa neho by sa vláda, štátne organizácie, firmy a domácnosti mali zamyslieť nad tým, či správne využívajú energie a ako nimi neplytvať.

Rozumné hospodárenie s energiou podľa neho ušetrí peniaze každého z nás, ale zároveň zníži výdavky štátneho rozpočtu. Podľa jeho slov to pomôže aj priemyslu a celému českému hospodárstvu. Fiala bude dôsledne trvať na tom, aby štát a jeho inštitúcie išli v šetrení energiou príkladom.

Podľa premiéra nebolo rozhodnutie vlády obmedziť ceny energií jednoduché. „Je to rádovo viac ako 100 miliárd korún (4 mld. eur), ktoré musíme niekde získať. Nechceme si tieto peniaze opäť požičiavať, ako to robili vlády pred nami,“ povedal Fiala.

Okrem plánovanej dane z mimoriadnych ziskov by podľa neho mal štát financovať cenový strop na elektrinu a plyn zo zvýšených dividend štátnych spoločností vrátane ČEZ.

Tento týždeň kabinet v Poslaneckej snemovni presadil novelu zákona o energetike, ktorá mu umožní stanoviť hornú hranicu cien elektriny a plynu pre odberateľov v prípade mimoriadnej situácie na trhu.

Návrh zákona musí ešte prerokovať Senát a podpísať prezident. Vláda chce potom obmedziť cenu silovej elektriny na šesť korún (0,24 eur) za kilowatthodinu a v prípade plynu na tri koruny (0,12 eur) za kilowatthodinu.

Za nárast cien môže Rusko

Cieľom Fialovho prejavu bolo rozptýliť prípadné pochybnosti ľudí o tom, či budú schopní zvládnuť nadchádzajúcu zimu pre ceny energií. Podľa neho stanovenie najvyšších možných cien dáva každému istotu.

Pripomenul aj ďalšie sociálne opatrenia vlády, ktoré kabinet označuje súhrnným názvom „dáždnik proti drahote“. Vyzval občanov, aby sa nehanbili a informovali sa o možnostiach využitia pomoci.

Prudký nárast cien energií koncom augusta je podľa neho priamym dôsledkom hospodárskej vojny Ruska proti Západu.

„Cieľom je ohroziť sociálne istoty obyvateľov európskych krajín, narušiť ich ekonomiky, podkopať dôveru občanov v štát a demokraciu ako takú a postaviť jednotlivé európske krajiny proti sebe,“ povedal. Podľa jeho slov však táto situácia namiesto toho spojila krajiny EÚ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet