Na hlavný obsah

Fínsko zatvára hranice pre ruských turistov

Opatrenia má určité výnimky.

Fínsko zatvára hranice pre ruských turistov
Ilustračná snímka. Foto: Twitter/Reuters

Fínsko od polnoci uzatvára hranice pre ruských turistov, oznámil to vo štvrtok (29. 9.) fínsky minister zahraničia Pekka Haavisto. Výnimky sa budú týkať práce, štúdia či návštevy rodiny, citovala agentúra Reuters z vyhlásenia fínskej diplomacie. Hranicu uzavrú od polnoci miestneho času (23.00 h SELČ).

„Rozhodnutie má v zásade za cieľ úplne zabrániť ruskému turizmu do Fínska a rovnako súvisiacemu tranzitu cez Fínsko,“ uviedol šéf fínskej diplomacie.

Fínska vláda svoje rozhodnutie zdôvodnila tým, že pokračujúce príchody ruských turistov do Fínska ohrozujú medzinárodné vzťahy. Ešte pred vydaním rozhodnutia kabinet o tomto kroku debatoval okrem iného aj s ukrajinským vedením.

Bezpečnostné obavy súvisiace s ruskou vojnou na Ukrajine, medzinárodne neuznané referendá v štyroch ukrajinských regiónoch čiastočne okupovaných ruskými silami, ale aj nedávne poškodenie plynovodov Nord Stream. To všetko Fínsko viedlo k vydaniu štvrtkového rozhodnutia, dodal Haavisto.

Ruskí občania stále môžu do Fínska vstúpiť z rodinných dôvodov, kvôli práci či kvôli štúdiu. Taktiež ruskí politickí disidenti sa môžu do krajiny dostať z humanitárnych dôvodov.

Fíni už skôr začali zvažovať, že väčšine Rusov zakážu vstup do krajiny. Šéfka fínskej vlády Sanna Marinová sa za výrazné obmedzenie cezhraničnej prevádzky na rusko-fínskej hranici vyslovila po tom, ako sa zintenzívnil prúd Rusov do tejto severskej krajiny pre nariadenie čiastočnej mobilizácie v Rusku.

Fínske pozemné hraničné priechody sú pre ľudí z Ruska jednými z mála vstupných bodov do Európskej únie. Mnoho európskych krajín totiž pred ruskými občanmi prakticky uzavrelo svoje fyzické hranice aj vzdušný priestor v súvislosti s inváziou na Ukrajinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet