Na hlavný obsah

Firmy sa v prípade odstavenia výroby spoliehali na kurzarbeit. Realita je však iná

Zamestnávatelia budú musieť hľadať nové možnosti.

Firmy sa v prípade odstavenia výroby spoliehali na kurzarbeit. Realita je však iná
Na ilustračnej snímke fabrika. Foto: RTVS

Firmy na Slovensku sa v čase vysokých cien energií chceli spoľahnúť na kurzarbeit. Počas odstavenia výroby by tak ich zamestnanci neprišli o celú výplatu. Realita je však iná a zamestnávatelia budú musieť hľadať nové možnosti.

Odstaviť počas zimy výrobu a prejsť na systém skrátenej práce. Takýto plán mali mnohé firmy, ktoré v najbližších mesiacoch nezvládnu platiť účty za energie.

Kurzarbeit má firmám slúžiť vo výnimočných či v mimoriadnych situáciách, ktorým zamestnávatelia nemohli predísť. Štát by tak dočasne firmám prispel na časť výplaty pre pracovníkov.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Kurzarbeit sám nie je riešením pre takéto všeobecné ekonomické javy, ale sú tam mimoriadne situácie, ktoré sú vis major ako napríklad vojna na Ukrajine, ktorú nikto nemohol predvídať,“ hovorí minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

Ten spolu s rezortom financií v súvislosti s cenami energií ešte pred mesiacom hľadali iné riešenia pre firmy. „Máme pripravených niekoľko scenárov a budeme na to reagovať,“ vyhlásil v auguste Krajniak.

Na avizovanú pomoc aj od rezortu práce sa priemyselné zväzy spoliehajú doteraz. „Ministerstvo práce sľúbilo, že pre takéto účely otvorí nejakú inú schému pomoci avšak jej detaily zatiaľ nepoznáme,“ hovorí Andrej Lasz, generálny sekretár Asociácie priem. zväzov a dopravy.

V rámci krajín Európskej únie ostali bez konkrétnych riešení energetickej krízy v priemysle len Slovensko a Malta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko