Na hlavný obsah

V Dusle Šaľa hrozí neobnovenie výroby. Dôvodom sú drahé energie

Na opätovné spustenie bude potrebovať pomoc od štátu.

V Dusle Šaľa hrozí neobnovenie výroby. Dôvodom sú drahé energie
Logo chemičky Duslo Šaľa. Foto: RTVS

V Dusle Šaľa hrozí, že po plánovanej odstávke od októbra neobnovia výrobu. Odvrátiť to môže len štátna pomoc s drahými energiami.

Dlhodobé odstavenie fabriky by znamenalo nedostatok hnojív pre poľnohospodárov aj aditív na znižovanie emisií. Zároveň by to ohrozilo pracovné miesta dvoch tisícok ľudí.

Plánovanú odstávku naplánovalo vedenie Dusla do konca septembra. Dnes hrozí, že výrobu pre vysoké ceny energií neobnoví.

„Neobnovenie výroby sa inak ako pohroma pre tento región nedá nazvať. Duslo Šaľa zamestnáva v priamej výrobe približne 2 000 zamestnancov, ale ekonomické dopady by sa týkali tak 10 000 ľudí, ktorí sú závislí na výrobe Dusla,“ uviedol primátor mesta Šaľa Jozef Belický.

Generálny riaditeľ chemičky upozorňuje, že na opätovné spustenie výroby potrebujú pomoc od štátu s drahými energiami. Duslo patrí medzi najväčších odberateľov zemného plynu na Slovensku.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Kompenzačné schémy sú rozpracované a už prakticky na ceste do Bruselu na schválenie. My sa môžeme hýbať v rámcoch, ktoré sú spoločné, európske,“ uviedol nový minister hospodárstva Karel Hirman.

Zamestnanci fabriky aktuálne fungujú v rámci plánovanej odstávky s riadnou mzdou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny