Na hlavný obsah

František Imrecze prvýkrát vypovedal o korupcii priamo pred súdom

Vypovedať má aj Michal Suchoba.

Bývalý šéf finančnej správy František Imrecze.
Bývalý šéf finančnej správy František Imrecze.Foto: TASR

Bývalý prezident finančnej správy a niekdajší nádejný minister financií František Imrecze po prvý raz prehovoril o údajnej korupcii priamo na súde. Úplatky vraj rozdával výmenou za lojalitu voči nemu. Na lavici obžalovaných v kauze Mýtnik III sú dve bývalé funkcionárky finančnej správy.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Nina Miková.

Kauza Mýtnik súvisí s miliónovými zákazkami pre finančnú správu. Pod vedením šéfa Imreczeho ich mali daniari dohadzovať IT firme Allexis Michala Suchobu. Keď Imrecze odchádzal z funkcie, chcel lojálnych zamestnancov odmeniť. Zdrojom tejto odmeny bol práve Suchoba.

Peniaze mali skončiť aj vo vreckách dvoch žien, ktoré v utorok (20. 9.) sedia na lavici obžalovaných. Exriaditeľka odboru verejného obstarávania Kornélia Černá mala dostať 30 000 eur. Bývalá riaditeľka odboru právnych služieb Denisa Židová 20 000 eur. Vinu popierajú. Obe už dostali podmienku, ale proti trestnému rozkazu sa odvolali.

Vypovedať považuje za morálne správne

Imrecze popísal aj to, ako sa rozdávali úplatky na finančnej správe. Bolo to v čase, keď odchádzal z funkcie šéfa daniarov. Peniaze vraj boli akousi odmenou, snahou o ocenenie dlhoročných zamestnancov. Zároveň však súviseli s implementáciou projektov firmy Allexis.

Exšéf finančnej správy pred súdom povedal, že to, ako chcel oceniť enormné nasadenie zamestnancov, nebola správna cesta. Dodal aj to, že nie všetci úplatky prevzali.

„Rozhodol som sa spolupracovať s OČTK z dôvodu, že som to považoval za morálne správne, ale aj z dôvodu, že mám nejakú sebareflexiu k rokom v pozícii prezidenta finančnej správy. V tejto pozícii mi nezostáva nič iné, ako vypovedať pravdu,“ povedal Imrecze.

Imrecze očakáva, že jeho spoluprácu s orgánmi činnými v trestnom konaní vo finálnom zúčtovaní zohľadnia v maximálne možnej legálnej miere. Vyjadril sa, že je pripravený vypovedať aj na hlavnom pojednávaní v kauze Mýtnik.

Vypovedať má aj Suchoba, ktorý tiež spolupracuje s políciou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál