Na hlavný obsah

Inšpektori MAAE videli v Záporožskej elektrárni všetko, o čo požiadali

Hodnotiacu správu predložia budúci týždeň.

Inšpektori MAAE videli v Záporožskej elektrárni všetko, o čo požiadali
Záporožská jadrová elektráreň v meste Energodar. Foto: TASR/AP

Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú agentúru (MAAE) Rafael Grossi ukončil prvú návštevu ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne a v piatok (2. 9.) večer pristál na letisku vo Viedni.

Podľa jeho slov zostáva na mieste šesť odborníkov MAAE a budú tam pokračovať v práci. Informoval o tom portál britského denníka The Guardian. Grossi si počas nebezpečnej návštevy prezrel hlavné časti Ruskom okupovanej elektrárne.

Na tlačovej konferencii vo Viedni oznámil, že začiatkom budúceho týždňa MAAE predloží hodnotiacu správu. Dodal, že 14 členný medzinárodný inšpekčný tím skontroloval v elektrárni všetko, o čo požiadal.

V elektrárni ostávajú inšpektori

O svojich zisteniach bude v utorok (6. 9.) informovať Bezpečnostnú radu OSN. Podľa Grossiho inšpektori zaznamenali okolo Záporožskej jadrovej elektrárni vojenskú aktivitu a stopy na budovách, čo znamená, že „fyzickú celistvosť zariadenia niekoľkokrát narušili“.

Grossi to označil za neprijateľné. O bezpečnosti a bezpečnostných systémoch elektrárne Grossi povedal, že úplne nefungujú, to ale neplatí pre kritickú červenú zónu. V elektrárni naďalej ostávajú inšpektori, ktorí budú neustále informovať o situácii, čo môže byť podľa jeho slov „stabilizujúci faktor“ pre bezpečnosť elektrárne.

O dodávke elektriny (pre Ukrajinu) šéf MAAE uviedol, že niekoľkokrát nastali celkové výpadky a narušenia zásobovania elektrinou. Misia MAAE pricestovala do Záporožskej jadrovej elektrárne vo štvrtok (1. 9.) po tom, čo jej okolie viackrát ostreľovali. Na Ukrajine aj v Európe preto vznikli obavy z jadrovej katastrofy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet