Na hlavný obsah

Enerhoatom: Odpojený reaktor v záporožskej elektrárni opäť pripojili k sieti

Odpojili ho pre ruské ostreľovanie.

Enerhoatom: Odpojený reaktor v záporožskej elektrárni opäť pripojili k sieti
Záporožská jadrová elektráreň. Foto: Ukrinform/ABACA/Abaca Press/Profimedia

Reaktor ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorý vo štvrtok (1. 9.) odpojili pre ruské ostreľovanie, opäť pripojili k energetickej sieti a pokračuje vo zvyšovaní výkonu. Na sociálnej sieti telegram to v piatok (2. 9.) popoludní oznámila ukrajinská spoločnosť Enerhoatom.

Túto najväčšiu atómovú elektráreň v Európe v marci obsadili ruské invázne vojská. Kyjev a Moskva sa v posledných týždňoch navzájom vinia z jej ostreľovania.

„V súčasnosti sú v elektrárni v prevádzke dva bloky, ktoré vyrábajú elektrinu pre potreby Ukrajiny. K prevádzke zariadení a bezpečnostných systémov nie sú žiadne pripomienky,“ poznamenal Enerhoatom.

V piatok zapojený piaty reaktor pracovníci zariadenia podľa neho pripojili o 13.10 h miestneho času (12.10 h SELČ). Záporožská jadrová elektráreň má celkovo šesť reaktorov, v prevádzke sú v poslednom čase dva z nich – piaty a šiesty.

Vo štvrtok Enerhoatom oznámil, že pre ruské mínometné ostreľovanie museli jeden z reaktorov odpojiť. „V dôsledku ďalšieho mínometného útoku ruských okupačných vojsk na areál Záporožskej jadrovej elektrárne sa spustila havarijná ochrana a odstavila fungujúci piaty energetický blok,“ uviedla spoločnosť.

Inšpekcia MAAE

Do jadrovej elektrárne dorazila vo štvrtok na inšpekciu dlho očakávaná delegácia z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE). Jej šéf Rafael Grossi, ktorý výpravu viedol, potom vyhlásil, že fyzickú integritu elektrárne niekoľkokrát narušili.

Časť delegácie večer odišla späť na územie pod kontrolou Kyjeva, niektorí zástupcovia v zariadení zostali. Ruský veľvyslanec pri medzinárodných organizáciách vo Viedni Michail Uľanov v piatok agentúre RIA Novosti povedal, že na mieste zostanú trvalo dvaja odborníci MAAE.

Moskva medzitým opäť Ukrajinu obvinila z útokov na zariadenie. Enerhoatom naopak Rusko viní z manipulácie a prekrúcania reálneho stavu vecí v zariadení v čase, keď sú na mieste experti MAAE.

Obe strany sa opakovane navzájom obviňujú z ostreľovania tohto jadrového zariadenia, ktoré okupujú ruské invázne jednotky, ale prevádzku stále zabezpečujú ukrajinskí technici.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet