Na hlavný obsah

Jeden z ruských regiónov obmedzil vjazd vozidiel

Výnimku majú obyvatelia a turisti.

Jeden z ruských regiónov obmedzil vjazd vozidiel
Skupina Rusov kráča po prekročení hraníc medzi Gruzínskom a Ruskom cez kontrolné stanovište. Foto: TASR/AP

Severokaukazský región Severné Osetsko, ktorý hraničí s Gruzínskom oznámil, že obmedzuje vstup vozidiel na svoje územie. Gruzínska opozícia v stredu (28. 9.) usporiadala protest proti prichádzajúcim Rusom na svojej strane jediného hraničného priechodu medzi Ruskom a Gruzínskom.

Podľa oficiálneho kanála miestnej vlády na sociálnej sieti telegram, podpísal líder regiónu Sergej Menaylo dekrét, ktorý obmedzuje vjazd súkromných vozidiel na územie Severného Osetska, s výnimkou obyvateľov a turistov. Výnimočný stav vyhlásili vo viacerých okresoch, vrátane regionálneho hlavného mesta Vladikavkaz.

Rozhodnutie skomplikuje cestovanie medzi Vladikavkazom a hlavným mestom Gruzínska Tbilisi. Cesta cez región vedie k priechodu Verchnyj Lars-Kazbegi, ktorý je jediným miestom v kaukazskom regióne, kde je možné prekročiť ruskú hranicu.

Vstup do Gruzínska cez gruzínske separatistické územia Abcházsko a Južné Osetsko je podľa gruzínskych zákonov zakázaný. Rusko-azerbajdžanskú hranicu do začiatku novembra uzavreli pre pandemické opatrenia.

Exodus je tak veľký, že ruské úrady zriadili mobilizačné centrum priamo na priechode Verchnyj Lars-Kazbegi. Spravodajský server Meduza v utorok (27. 9.) informoval, že kolóna sa tu natiahla až na 30 kilometrov a ľudia v nej čakajú už tri až štyri dni. Podľa gruzínskeho ministerstva vnútra prekročí hranicu každý deň takmer 10 000 Rusov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet