Na hlavný obsah

Rusko vraj neplánuje zatvoriť hranice, aby zamedzilo úteku mužov pred narukovaním

Desiatky tisíc mužov už stihli ruské územie opustiť.

Rusko vraj neplánuje zatvoriť hranice, aby zamedzilo úteku mužov pred narukovaním
Ruskí branci kráčajú okolo vojenského náborového centra v ruskom Volgograde. Foto: TASR/AP

Kremeľ neprijal žiadne rozhodnutia o uzavretí hraníc Ruskej federácie, vyhlásil v pondelok (26. 9.) hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Informovala o tom agentúra AFP.

Peskov nemá informácie o tom, že by sa v ruských regiónoch chystalo vyhlásenie stanného práva s následným uzavretím hraníc, uviedol v reakcii na otázky novinárov uviedol.

Po tom, čo ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil 21. septembra tzv. čiastočnú mobilizáciu, už z Ruska odcestovali desaťtisíce ľudí najmä však mužov, ktorých by sa mohla týkať mobilizácia. V médiách sa v súvislosti s tým objavili špekulácie, že ruské úrady plánujú mužom v mobilizačnom veku zakázať opustenie krajiny.

Zvýšený záujem o prechod

Rozhlasová stanica Rádio Sloboda (RFE/RL) na svojom webe v pondelok informovala, že len hranicu do Fínska prekročilo cez víkend takmer 17 000 ruských občanov, čo je o 80 % viac ako týždeň predtým.

V pondelok skoro ráno bolo záujemcov o prekročenie fínsko-ruskej hranice menej, ale prevádzka na tamojších hraničných priechodoch je stále rušnejšia ako v predchádzajúcich týždňoch, uviedol pre agentúru Reuters Taneli Repo z fínskej pohraničnej stráže.

Fínska vláda v piatok (23. 9.) uviedla, že v najbližších dňoch zakáže všetkým Rusom vstup na turistické víza. Platí to pre tých, ktorí cestujú na schengenské víza predtým vydané Fínskom, ako aj pre tých, ktorí cestujú na schengenské víza vydané v iných krajinách.

Podobné rozhodnutia prijali už skôr Poľsko, Litva, Lotyšsko a Estónsko. Veľa Rusov sa pokúša aj o prekročenie pozemných hraníc Ruska s Kazachstanom, Gruzínskom či Mongolskom. Podľa fotografií zverejňovaných na sociálnych sieťach sa na hraniciach tvoria dlhé kolóny áut.

V piatok tiež airlive.net informoval, že ruské aerolínie prestali predávať letenky ruským mužom vo veku od 18 do 65 rokov, pokiaľ nepredložia doklad o súhlase s cestou od ministerstva obrany. Po vyhlásení mobilizácie sa totiž mnohé lety do zahraničia rekordne rýchlo vypredali.

Ostraha na hraniciach

Na sociálnych sieťach v Rusku sa objavili správy, že na hranici s Gruzínskom sa údajne buduje ruský kontrolný post. Tvrdenie sa však neskôr nepotvrdilo. Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) však v pondelok informovala, že na hraničný priechod Verchnij Lars dorazil obrnený transportér s vojakmi ruskej armády.

Podľa FSB, citovanej rozhlasovou stanicou RFE/RL, transportér je tam len pre prípad, že by sa záložníci podliehajúci v Rusku mobilizácii pokúšali opustiť krajinu bez vybavovania pohraničných formalít.

FSB ubezpečila, že kontrolné stanovište na hranici funguje v obvyklom režime. Neplatia ani žiadne obmedzenia týkajúce sa odchodu mužov vo veku, na ktorý sa vzťahuje mobilizácia.

Do ruskej armády majú podľa ruského ministra obrany Sergeja Šojgua povolať 300 000 rezervistov s vojenskou skúsenosťou. Z reakcií na sociálnych sieťach však vyplýva, že v niektorých regiónoch povolávajú aj mužov, ktorým vek či zdravotný stav službu v armáde nedovoľuje alebo aj takých, ktorí vojenskú službu ani neabsolvovali.

Viaceré proopozičné médiá a právnici zverejňujú na svojich weboch rady, ako sa vyhnúť mobilizácii, alebo ako postupovať, ak to nebolo možné.

Odmena za službu vlasti

Ruská pravoslávna cirkev sľubuje vojakom odpustenie všetkých hriechov v prípade, že obetujú svoj život vo vojne. S odvolaním sa na nedeľňajšiu (25. 9.) správu agentúry Kathpress o tom v pondelok informovala agentúra APA.

Patriarcha Kirill podľa tohto zdroja počas nedeľnej bohoslužby prirovnal smrť „pri plnení si vojenských povinností“ k tomu, ako Boh obetoval svojho jediného syna Ježiša. Ochotu obetovať sa označil 75-ročný Kirill za významný prejav „tých najlepších ľudských vlastností“.

V súvislosti s Ukrajinou hovoril ruský patriarcha o „bratovražednej vojne“ bez toho, aby krajinu menoval. Cirkev sa modlí za to, „aby sa tento boj čo najskôr skončil, aby sa v tejto bratovražednej vojne navzájom zabíjalo čo najmenej bratov“, vyhlásil.

Kirill zároveň zdôraznil, že cirkev vie o sebaobetovaní tých, ktorí zahynuli pri plnení svojich vojenských povinností. „A preto veríme, že táto obeť zmyje všetky hriechy, ktorých sa človek dopustil,“ vyhlásil.

Podľa oficiálnych údajov, ktoré Moskva zverejnila vo štvrtok (22. 9.), zahynulo počas „špeciálnej vojenskej operácie“ na Ukrajine od februára tohto roka 5 937 ruských vojakov. Kyjev i západní experti však vychádzajú z oveľa vyšších ruských strát.

Patriarcha Kirill sa k tomuto Putinovmu vyjadreniu doposiaľ priamo nevyjadril. Predseda ruskej rady moslimských duchovných muftiov Raviľ Gajnutdin, naopak, verejne vyzval moslimské duchovenstvo na podporu mobilizácie.

Patriarcha Kirill je dôležitým spojencom Putina. V polovici septembra hovoril o „osudovej misii“ Ruska proti zahraničným mocnostiam, ktoré chcú zničiť jeho nezávislosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet