Na hlavný obsah

Komunitné záhrady stále viac spestrujú okolie sídlisk

Okrem toho utužujú susedské vzťahy.

Komunitné záhrady stále viac spestrujú okolie sídlisk
Ilustračná snímka komunitnej predzáhradky. Foto: Unsplash

Okolie pred bytovými domami v našich mestách ožíva. Ľuďom viac záleží na tom, ako to tam vyzerá. Pred bytovkami pestujú okrasné záhony, ale aj komunitné záhrady s bylinkami či zeleninou. Okrem toho utužujú vzťahy.

„Nehliadkuje tu nikto. Je to pre všetkých, kto ide okolo,“ vysvetľuje pani Adriana, ktorá je členkou Občianskeho združenia Vieme to lepšie. Podľa jej slov sa o vyvýšené záhony zaujíma mnoho ľudí. „Pýtajú, či si tu môžu niečo zasadiť,“ dodala.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Vyvýšené záhony sa stretli na trenčianskom sídlisku s pozitívnym ohlasom, čoskoro k nim pribudnú ďalšie. „Štvrtý plánujeme dorobiť a v blízkej budúcnosti ďalšie dva,“ vysvetlila pani Adriana.

Zveľaďovanie vnútroblokov sa teší záujmu ľudí aj v Trenčianskych Tepliciach. „Obyvatelia, ak by si chceli skrášliť okolie svojich vchodov, mesto im prispieva na rastlinný materiál,“ vysvetlila Libuša Sedláková z odboru životného prostredia na úrade v Trenčianskych Tepliciach.

V Novej Dubnici už pri panelákoch zbierajú dozreté paradajky, tekvice či papriky. Vo vyvýšených záhonoch plných byliniek, kvetov a zeleniny je tabuľka, ktorá informuje, že plody môže ktokoľvek ochutnať.

„Kto chodí okolo každý si to chváli,“ povedala obyvateľka Novej Dubnice, pani Jozefína Vavrincová. Komunitné záhrady prinášajú viaceré benefity, okrem iného utužujú susedské vzťahy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny