Na hlavný obsah

Kúpalisko Galandia musia zatvoriť pre vysoké ceny energií

Ak neotvoria do ďalšej sezóny, môžu prísť o eurofondy.

Kúpalisko Galandia musia zatvoriť pre vysoké ceny energií
Termálne kúpalisko Galandia. Foto: TASR

Vysoké ceny energií už majú prvé dosahy v praxi. Akvapark v Galante musia zatvoriť. Faktúry za elektrinu im už teraz niekoľkonásobne prevyšujú tržby zo vstupného. Ak problém nevyriešia a nebudú vedieť opäť otvoriť, Galanta bude musieť vrátiť štyri milióny z eurofondov.

„Doteraz sme platili 12 000 eur mesačne. Teraz za august-september by cena vychádzala na úrovni 120 000 až 150 000 eur iba za elektrinu,“ uviedol primátor Galanty Peter Paška (nezávislý).

Novú ponuku od dodávateľa z pôvodných 70 eur na 700 eur za megawatthodinu neprijali. Nielenže bola desaťnásobne vyššia ako platia teraz, no nebola ani garantovaná.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Aby sa vyhli strate, jedna trojhodinová vstupenka by musela stáť aspoň 50 eur. Už teraz za elektrinu platiť nevládzu. Keďže ide o mestské kúpalisko, odniesť si to môže celá Galanta. Akvapark tak od pondelka (5. 9.) zatvárajú.

Galantské kúpalisko pritom po viac ako šesťročnej rekonštrukcii otvorili túto sezónu prvýkrát. Na opravu dostali viac ako štyri milióny z eurofondov. Ak by zostalo zatvorené, museli by ich vrátiť. Hľadajú preto riešenie.

„Musíme opätovne otvoriť do 15. júna 2023. Jediné riešenie je celú strechu aj na budovách, ktoré v okolí akvaparku patria mestu, pokryť fotovoltikou,“ myslí si Paška.

Či sa po vzore Galanty vyberú aj iné kúpaliská alebo plavárne závisí od toho, dokedy, za akých podmienok a na aké sumy majú aktuálne dohody s dodávateľmi elektriny. Nové ponuky, kopírujúce neraz aj štvorciferné sumy na burzách, môžu byť pre niektorých 30-krát vyššie ako platili doteraz.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny