Na hlavný obsah

Ukrajinská armáda informovala o úspešnej ofenzíve v Charkovskej oblasti

Podľa nich utrpeli Rusi významné straty.

Ukrajinská armáda informovala o úspešnej ofenzíve v Charkovskej oblasti
Charkov - ilustračná snímka. Foto: profimedia

Generálny štáb ukrajinskej armády v piatok (9. 9.) vo svojom rannom zhrnutí prvýkrát informuje o úspešnej ofenzíve ukrajinských jednotiek v Charkovskej oblasti.

Prezident Volodymyr Zelenskyj už vo štvrtok (8. 9.) večer vo svojom pravidelnom príhovore potvrdil oslobodenie strategicky dôležitého mesta Balaklija v rámci ofenzívy na severovýchode krajiny.

Pri ruskom ostreľovaní Charkovskej oblasti zomreli štyria ľudia, uviedol tamojší gubernátor.

„Obranné sily vedú úspešnú protiofenzívu v Charkovskej oblasti. Vďaka šikovným a dobre koordinovaným akciám sa im s pomocou miestneho obyvateľstva podarilo za tri dni postúpiť o skoro 50 kilometrov,“ uviedol generálny štáb.

Dodal, že podľa informácií ukrajinskej rozviedky utrpeli ruské jednotky významné straty. Rusi sa snažia evakuovať ranených vojakov a poničenú techniku od dvoch obcí, ktoré ležia neďaleko Balakliji.

Mlčanie vyvolalo kritiku

Americký Inštitút pre výskum vojny (ISW) vo svojom poslednom hodnotení vývoja ruskej invázie na Ukrajinu napísal, že ukrajinské úspechy na línii Charkov-Izjum podkopávajú dôveru v ruské velenie v podobnej miere, ako tomu bolo pri neúspešnom pokuse ruských síl o prekročenie rieky Severný Doneck v polovici mája.

Ukrajinský postup a mlčanie ruského ministerstva obrany vyvolalo kritiku zo strany mnohých ruských blogerov, ktorí sa zaoberajú vojenstvom. Vznikajú debaty o tom, prečo Rusi neboli schopní udržať kontrolu nad mestom Balaklija.

Niektorí z nich tvrdia, že sa Rusi z Balakliji čiastočne stiahli, podľa iných ich Ukrajinci z mesta vyhnali.

Ďalšie sa pozastavovali nad tým, že jednotky ruskej Národnej gardy, ktorá sa podriaďuje priamo prezidentovi Vladimirovi Putinovi, dostatočne nekoordinovali obranu alebo nemali dostatočné delostrelecké kapacity na to, aby zabránili ukrajinským protiútokom v tejto oblasti.

Podľa niektorých blogerov sa ruské velenie nedokázalo pripraviť na „zrejmú a predvídateľnú“ ukrajinskú protiofenzívu, uvádza ISW.

Nočné ostreľovanie Charkovskej oblasti si vyžiadalo štyri obete, informoval podľa ruskej redakcie BBC gubernátor Oleh Synehubov.

Dvaja ľudia podľa neho zomreli priamo v Charkove, ktorý je ostreľovaný prakticky každodenne. Ruské útoky na toto druhé najväčšie ukrajinské mesto si od februára vyžiadali životy už viac ako tisícky civilných obyvateľov, podotkla BBC. 

Starosta mesta Ihor Terechov napísal, že piatkové ostreľovanie zasiahlo tiež vzdelávacie zariadenie.

Velenie ukrajinskej armády v piatok Rusko obvinilo, že v Chersonskej oblasti používa ukrajinské civilné obyvateľstvo ako živý štít.

Takáto situácia nastala podľa nich v obci Velika Oleksandrivka, ktorú ruskí vojaci pre ukrajinskú protiofenzívu uzavreli a zakazujú ľuďom výjazd z mesta aj návrat.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet