Lekári varujú pred lacnými nekvalitnými potravinami. Ľudia po nich častejšie siahajú pre zvýšené ceny tovarov. Ich dlhodobá konzumácia môže ľuďom spôsobiť zdravotné problémy, vrátane obezity, zvýšeného rizika cukrovky či kardio-vaskulárnych chorôb.
Nakupujúci v jednej z nitrianskych predajní potravín priznali, že v posledných mesiacoch sa pri výbere tovaru pozerajú najprv na cenu.
Riaditeľ siete predajní Milan Surovec tvrdí, že lacnejšie nemusí vždy znamenať menej kvalitné. „Nákupná požiadavka sa zvyšuje v oblasti výrobkov, ktoré sú pod značkou obchodov, pretože tie sú lacnejšie,“ vysvetlil.
Pred lacnými, no nekvalitnými potravinami lekári varujú. Obsahujú totiž veľa soli a prídavných látok, škodiacich zdraviu.
„Organizmus trpí záťažou buď z pridaného cukru alebo umelých farbív,“ povedal všeobecný lekár Marián Šóth.
Pozrite si celú reportáž RTVS:
Zvýšenie počtu ochorení, v súvislosti so zlým stravovaním v dôsledku vysokých cien potravín, čakajú lekári v najbližších mesiacoch.
Pred lacnými nekvalitnými potravinami varujú aj pediatri. Dodávajú, že na Slovensku je obéznych 12 percent detí. Podľa pediatra Adama Turoňa „výživa nie je obohatená o veci, ktoré dieťa potrebuje“.
Na Slovensku žije s cukrovkou zhruba pol milióna ľudí. Zdravé stravovanie od detstva môže, podľa diabetológa, znížiť riziko takéhoto ochorenia.