Na hlavný obsah

Zdravotné poisťovne ponúkajú benefity tým, ktorí absolvujú preventívne prehliadky

Mnohí pacienti však už teraz dostávajú termíny až v budúcom roku.

Zdravotné poisťovne ponúkajú benefity tým, ktorí absolvujú preventívne prehliadky
Na snímke zubárka vyšetruje pacientku. Foto: RTVS

Stopäťdesiat eur na zubného lekára, 100 eur na okuliarový rám, či 200 eur na lieky. Aj takéto benefity ponúkajú zdravotné poisťovne pacientom, ktorí pravidelne absolvujú preventívnu prehliadku.

Záujem o ne v tomto roku rapídne narástol. Mnohí pacienti však už teraz dostávajú termíny až v budúcom roku.

Deväťdesiat dní – toľko má pacient po zubnom ošetrení na to, aby absolvoval prevenciu u všeobecného lekára a získal tak finančný bonus na zuby. Pacienti však narážajú na veľký problém.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Chcela som si dohodnúť termín, ponúkli mi termín v januári, tým pádom prichádzam o bonus,“ sťažuje sa jedna z pacientok.

Praktickí lekári roky upozorňovali na nezáujem pacientov o prevenciu, aj preto nové podmienky na bonusy od poisťovní vítajú. Po dvojročnej covidovej prestávke v prevencii sa však čakacia lehota pre pacientov predĺžila.

„Máme málo poskytovateľov všeobecnej zdravotnej starostlivosti, tak máme tých preventívnych prehliadok strašne veľa,“ hovorí Marián Šóth, praktický lekár, prezident Asociácie súkromných lekárov.

Preventívne prehliadky sú dobrovoľné. Mnohí pacienti by ich bez bonusov ani neabsolvovali, najmä ak o svojom zdravotnom stave majú prehľad.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko