Na hlavný obsah

Rada guvernérov MAAE vyzvala Rusko, aby ukončilo okupáciu Záporožskej elektrárne

Žiada o to v druhej rezolúcii.

Rada guvernérov MAAE vyzvala Rusko, aby ukončilo okupáciu Záporožskej elektrárne
Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi. Foto: TASR/AP

Rada guvernérov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) prijala vo štvrtok (15. 9.) rezolúciu, v ktorej žiada Rusko, aby ukončilo okupáciu ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne. Podľa agentúry Reuters o tom po rokovaní rady za zatvorenými dverami informovali diplomatické zdroje.

Za text uznesenia, ktorý vyzýva Rusko, aby „okamžite ukončilo všetky operácie proti Záporožskej jadrovej elektrárni aj v nej, ako aj proti akémukoľvek jadrovému zariadeniu na Ukrajine“, hlasovalo 26 členov rady. Sedem sa ich zdržalo. Dvaja boli proti, konkrétne Rusko a Čína.

Štvrtková rezolúcia je druhou, ktorú Rada guvernérov MAAE od začiatku invázie na Ukrajinu prijala. Obsah oboch je veľmi podobný, hoci na tej prvej sa Rada uzniesla ešte pred tým, ako ruská armáda začiatkom marca obsadila Záporožskú jadrovú elektráreň. Obe rezolúcie navrhli Kanada s Poľskom v mene Ukrajiny, ktorá členom Rady guvernérov nie je.

Rusko hneď po vpáde na Ukrajinu pri neúspešnom postupe na Kyjev obsadilo areál bývalej jadrovej elektrárne Černobyl. Koncom marca sa ruské jednotky z Černobylu stiahli.

Rada guvernérov vo štvrtkovej rezolúcii „odsudzuje neustále násilné akcie Ruskej federácie proti jadrovým zariadeniam na Ukrajine, vrátane pokračujúcej prítomnosti ruských vojakov a personálu (ruskej atómovej agentúry) Rosatomu v Záporožskej jadrovej elektrárni“. Uvádza sa v nej tiež, že ruská okupácia výrazne zvyšuje nebezpečenstvo jadrovej havárie.

Vzájomné obvinenia

Rusko aj Ukrajina sa navzájom obviňujú z ostreľovania elektrárne, ktorá je najväčším zariadením tohto druhu v Európe. Ruské zastúpenie pri MAAE povedalo, že „Achillovou pätou“ štvrtkovej rezolúcie je to, že sa nezmieňuje o systematických útokoch na elektráreň.

„Je to jednoduché – ostreľovala ju Ukrajina, ktorú všetkými možnými spôsobmi podporujú a chránia západné krajiny,“ tvrdia ruskí diplomati vo Viedni.

Americké zastúpenie pri MAAE pripomenulo, že v marcovej rezolúcii Rada guvernérov vyzvala Rusko, aby zastavilo všetky operácie proti ukrajinským jadrovým elektrárňam a v nich a vrátilo kontrolu nad nimi príslušným ukrajinským úradom.

Moskva podľa USA túto výzvu absolútne ignorovala, pretože sa nasledujúci deň zmocnila Záporožskej jadrovej elektrárne.

„Rusko pristupuje k ukrajinskej civilnej infraštruktúre ako k vojnovej koristi a snaží sa pripraviť Ukrajinu o zdroje energie a využívať túto elektráreň ako základňu pre vojenské akcie proti Ukrajine,“ uviedlo americké zastúpenie.

V elektrárni, kde stále pracujú ukrajinskí zamestnanci, sú ruskí vojaci aj vojenská technika. Elektráreň bola počas ostreľovania niekoľkokrát poškodená, čo vyvolalo obavy z možnej jadrovej havárie.

Začiatkom tohto mesiaca elektráreň navštívila misia MAAE s cieľom zhodnotiť jej poškodenie a situáciu priamo na mieste. Rusko tiež oznámilo, že v elektrárni trvalo zostanú dvaja zástupcovia agentúry.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet