Na hlavný obsah

Medzinárodný tribunál pre zločiny Červených Kmérov vyniesol posledný verdikt

Zavŕšil tak 16-ročné fungovanie.

Medzinárodný tribunál pre zločiny Červených Kmérov vyniesol posledný verdikt
Ilustračná snímka člena Červených Kmérov. Foto: RTVS

Medzinárodný tribunál pre zločiny Červených Kmérov vyniesol posledný verdikt. Potvrdil doživotný trest pre bývalého kamboždského premiéra a posledného žijúceho lídra červených Kmérov Khieu Samphana. Za genocídu bol odsúdený ešte v roku 2018. Proti rozsudku sa vtedy odvolal.

Červení Kméri boli nacionalisti, ktorí sa nechali inšpirovať aj komunizmom. Medzi rokmi 1975 až 1979 stáli na čele Kambodže.

Počas štyroch rokov rozpútali v krajine teror, ktorý zabil takmer 2 milióny ľudí. Buď ich režim priamo zavraždil, alebo zomreli na následky hladomoru či prepracovania.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

To všetko v rámci honby vtedajšieho lídra Pol Pota za utopickou spoločnosťou, bez akéhokoľvek vlastníctva. Jedným z predstaviteľov režimu bol aj Khieu Samphan, bývalý premiér.

„Pokiaľ ide o fakty o zabití Vietnamcov, súd potvrdzuje odsúdenie Khieu Samphana za zločin genocídy a tiež potvrdzuje rozsudok na doživotie,“ povedal predseda špeciálneho tribunálu Kong Srim.

Medzinárodný trestný tribunál týmto rozsudkom zavŕšil 16-ročné fungovanie. Hoci za mreže poslal len troch ľudí, každý jeden verdikt prijali Kambodžania s radosťou.

„Po tomto rozhodnutí cítim úľavu,“ povedal jeden z preživších z teroru Červených Kmérov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet