Na hlavný obsah

O post šéfa ÚVO sa uchádzajú štyria kandidáti

Verejnosti predstavili svoje vízie.

O post šéfa ÚVO sa uchádzajú štyria kandidáti
Na snímke kandidáti na predsedu ÚVO počas verejného vypočutia. Zľava Tomáš Lepieš, Helena Polónyiová, Ľubomír Kubička a Peter Kubovič. Foto: TASR

Ľubomír Kubička, Peter Kubovič, Tomáš Lepieš a Helena Polónyi – štyria kandidáti na post predsedu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO). Verejnosti v pondelok (19. 9.) predstavili svoje vízie.

Hoci výber kandidátov oficiálne organizuje Úrad vlády SR, pondelkové vypočutie sa konalo pod záštitou Americkej obchodnej komory spolu s Nadáciou Zastavme korupciu a Slovensko.digital. Meno najvhodnejšieho kandidáta by malo byť známe v piatok (23. 9.).

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Dominika Zúborová.

ÚVO je čosi ako hlavný kontrolór. Sleduje, ako úrady nakupujú z rozpočtu a z eurofondov. Zuzana Petková z Nadácie Zastavme korupciu hovorí, že aj vďaka jeho fungovaniu sa zintenzívnila kontrola podozrivých tendrov, ktorými sa v súčasnosti zaoberá polícia.

„V blízkom období na Slovensko pritečie veľa miliónov z Plánu obnovy. Bude dôležité ako ich minieme, či ich minieme efektívne na veci, ktoré Slovensko potrebuje,“ uviedla s tým, že je dôležité, kto tento post preberie.

Úrad bude podľa kandidátov čeliť viacerým výzvam

Kandidát Ľubomír Kubička vidí priestor na zlepšenie fungovania úradu. Najväčšiu výzvu vidí v tom, že sa úrad stane sprostredkovateľom všetkých eurofondov v budúcom období. „Nastane rapídny nárast počtu zamestnancov ÚVO a bude veľkou výzvou riadenie týchto ľudí,“ vysvetlil.

Ak by post šéfa ÚVO získal kandidát Peter Kubovič, usiloval by sa zjemniť prezentáciu úradu. „Snažil by som sa viac vysvetľovať, že niektoré porušenia zákona sú naozaj zásadné, tie treba odsúdiť, ale sú aj porušenia formálneho charakteru. Z nich by som nevytváral senzácie a kauzy,“ uviedol.

Kandidát Tomáš Lepieš by chcel pokračovať v nastavených procesoch. „O veciach, ktoré sa dajú vylepšiť, sa môžeme porozprávať. Čakajú nás veľké výzvy, ako napríklad detašované centrá či profesionalizácia,“ vysvetlil s tým že za najhlavnejšiu výzvu považuje to, že sa z ÚVO stane sprostredkovateľom všetkých eurofondov.

Kandidátka Helena Polónyi vidí najväčšie chyby vo verejnom obstarávaní v legislatíve. „Pokiaľ sa nezmení legislatíva tak, aby bolo verejné obstarávanie zrozumiteľné, stručné a pochopiteľné, tak sa budú stále robiť chyby,“ povedala.

Verejné vypočutie kandidátov bude v piatok (23. 9.). Komisia odporučí svojho kandidáta vláde, ktorá ho následne navrhne poslancom Národnej rady.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál