Na hlavný obsah

Odborník spochybňuje požiadavky na výber predsedu ÚVO

Podľa neho zužujú okruh možných kandidátov.

Národný bezpečnostný úrad
Na snímke tabuľa s nápisom na budove, v ktorej sídli Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) na Budatínskej ulici v Bratislave.Foto: TASR

Požiadavka bezpečnostnej previerky na stupeň „tajné“ môže predstavovať problém pre uchádzačov o post predsedu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).

S takýmto tvrdením prichádza Inštitút pre výskum sociálno-ekonomických rizík. Jeho šéf Martin Halás hovorí, že pri voľbe predsedu by mali byť najdôležitejšie jeho schopnosti a právna stránka. Preto takúto podmienku kritizuje.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Juraj Jedinák.

„Dostala sa do zákona v októbri minulého roka aj podmienka na previerku Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) tajné. Je troška nelogické, aby nejakým spôsobom diskriminovala práve uchádzačov o tento post,“ myslí si Halás.

ÚVO reaguje, že novela bola nevyhnutná a návrh predstavil verejnosti už v júni 2020, preto bol dostatok času na konzultácie a pripomienky. Aj požiadavka na previerku „tajné“ bola návrhom úradu.

„Úrad ho vypracoval v spolupráci s INEKO a má slúžiť na posilnenie nezávislosti ÚVO,“ vysvetlila hovorkyňa ÚVO Janka Zvončeková.

Previerka pre každého kandidáta

Inštitút pre výskum sociálno-ekonomických rizík však ide ešte ďalej a hovorí, že na základe takýchto podmienok by mohla mať vládna koalícia už vybratého svojho kandidáta.

„Týmto sa úplne zúžil okruh kandidátov. Keď si zoberiete, koľko trvá uskutočnenie takej previerky, tak nám to dramaticky zúži počet kandidátov, ktorí sa môžu o túto funkciu uchádzať,“ priblížil Halás.

ÚVO však tvrdí, že text zákona napísali tak, aby sa akýkoľvek kandidát na predsedu úradu mohol uchádzať o previerku. Jeho slová potvrdzuje aj samotný NBÚ.

„Záujemca o kandidatúru na predsedu úradu a kandidát na podpredsedu úradu majú právo požiadať NBÚ o vykonanie bezpečnostnej previerky podľa zákona o verejnom obstarávaní. Úrad má povinnosť rozhodnúť o bezpečnostnej previerke tretieho stupňa, teda na stupeň tajné, do štyroch mesiacov od začatia konania,“ spresnil hovorca NBÚ Peter Habara.

Zároveň dodáva, že NBÚ v posledných rokoch zefektívnil celý proces a previerky vykonáva spravidla rýchlejšie. Inak povedané, ak záujemca o ňu požiada včas, do dátumu vymenovania do funkcie by ju mal získať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál