Na hlavný obsah

Mimoriadne zdanenie ruskej ropy prinesie ďalší rast nákladov pre podniky

Tvrdí to Republiková únii zamestnávateľov.

Mimoriadne zdanenie ruskej ropy prinesie ďalší rast nákladov pre podniky
Ilustračná snímka - prívodné zariadenie ropovodu Družba v maďarskej ropnej a plynovej spoločnosti MOL. Foto: TASR/AP

Už v najbližších dňoch budú poslanci Národnej rady SR (NR SR) rokovať o mimoriadnom zdanení ruskej ropy. Zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov (RÚZ) sa proti tomuto zámeru ostro ohradzujú.

Upozorňujú, že negatívne dôsledky prípadného zavedenia dane pocítia nielen výrobné podniky, no i bežní spotrebitelia.

Priemerné ceny palív na Slovensku patria medzi najnižšie spomedzi 27 krajín Európskej únie (EÚ). A to preto, že v našej krajine aktuálne primárne spracovávajú lacnejšiu ruskú ropu.

Pokiaľ však dôjde k zdaneniu tejto cenovej výhody, slovenské ceny palív sa, v závislosti od miery zdanenia,  dostanú nad priemernú úroveň cien v EÚ. To by znamenalo, že slovenskí spotrebitelia prídu o približne 10-15 centovú výhodu na každý liter benzínu či nafty.

Negatívny vplyv na celú ekonomiku

Zamestnávatelia, združení v RÚZ upozorňujú na možné negatívne dôsledky tohto kroku. Zdanenie ruskej ropy podľa nich negatívne zasiahne prakticky všetky oblasti ekonomiky. A to v čase, kedy sú už firmy a domácnosti i tak musia čeliť extrémnym cenám plynu a elektrickej energie.

„Vláda a parlament by v súčasnej krízovej situácii mali hľadať riešenia, ktoré nevyvolávajú ďalšie inflačné tlaky v našej ekonomike. Akékoľvek zasahovanie do situácie na trhu s palivami, hoci s dobrým úmyslom, môže, paradoxne, viesť opäť k vyššej finančnej záťaži firiem a celkovému zvýšeniu cenovej hladiny, ktoré pocítia všetci obyvatelia Slovenska,“ uvádza sa v stanovisku RÚZ.

Zamestnávatelia upozorňujú, že zdanenie ruskej ropy negatívne ovplyvní nielen tie oblasti ekonomiky, v ktorých, v rámci cenotvorby, zohrávajú významnú úlohu náklady na prepravu či nákup palív – záťaž môžu pocítiť napríklad aj tie odvetvia, v ktorých sa používajú ropné palivá ako náhrada za zemný plyn pri výrobe tepla či elektrickej energie.

Zamestnávatelia taktiež zdôrazňujú, že zdanenie mimoriadnej výhody môže v praxi významne sťažiť prechod jedinej slovenskej rafinérie na nové trhové podmienky zadefinované sankciami.

„Nepredvídateľná selektivita a kroky, ktoré postihujú len jeden sektor či jednu firmu budú zákonite viesť k zhoršeniu pozície Slovenska v očiach investorov“. Konštatuje sa v stanovisku RÚZ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika