Na hlavný obsah

Mubea pripravuje pri Veľkej Ide nový závod

Zamestná vyše 100 ľudí.

Mubea pripravuje pri Veľkej Ide nový závod
Na snímke štvrtý sprava majiteľ spoločnosti Thomas Muhr a piaty sprava štátny tajomník ministerstva pôdohospodárstva Martin Kováč. Foto: TASR

Spoločnosť Muhr und Bender KG (Mubea) začína s výstavbou nového výrobného závodu pri Veľkej Ide blízko Košíc. Plánuje v ňom investovať viac ako 50 miliónov eur do inovatívnej technológie a vytvoriť viac ako 100 pracovných miest.

Závod bude slúžiť na výrobu chladiacich dosiek pre elektricky poháňané vozidlá, informovala spoločnosť.

Nová valcovňa podporí svojimi výrobkami trend elektrifikácie poháňacieho ústrojenstva osobných automobilov a zvýši výkon batériových elektromobilov. V piatok (9. 9.) slávnostne poklopali základný kameň závodu, začiatok sériovej výroby je plánovaný na tretí štvrťrok budúceho roku.

„Hľadáme kvalifikovaných ľudí, pretože výroba je technologicky veľmi náročná. Očakávame, že v prvej fáze naberieme 133 ľudí. S náborom nových zamestnancov by sme chceli začať na začiatku roku 2023,“ uviedol pre novinárov Miroslav Mikula, konateľ Mubea Automotive Slovakia.

Závod má podľa neho zabezpečené dostatočné zmluvy s odberateľmi v rámci prvej fázy výroby. Možné je jej ďalšie rozšírenie. Investícia nesúvisí s nedávnym rozhodnutím automobilky Volvo o produkcii elektromobilov taktiež v blízkosti Košíc.  

V závode sa pri výrobe využije špeciálna technológia rollbondingu. Pôjde o prvú výrobu v rámci Európy tohto typu.

„Závodom s technológiou rollbondingu podporíme trend našich zákazníkov smerom k elektromobilite. V rámci našej stratégie ‚Make Mubea Green‘ bude nový závod prvým v rámci skupiny Mubea, ktorý bude okrem iného s využitím najmodernejších technológií pre pece a s pomocou fotovoltaických systémov od roku 2028 vyrábať bez emisií CO2,“ uviedol šéf spoločnosti Thomas Muhr.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny