Na hlavný obsah

Múzeá umožnia voľný vstup prvú stredu mesiaca

Doteraz takúto možnosť poskytovali prvú nedeľu v mesiaci.

Múzeá umožnia voľný vstup prvú stredu mesiaca
Na snímke Múzeum SNP v Banskej Bystrici 25. mája 2021. Foto: TASR

Voľný vstup do rezortných múzeí sa presúva na prvú stredu v mesiaci. Návštevníci mohli doteraz využiť bezplatný vstup prvú nedeľu v mesiaci. Zmenu dní s voľným vstupom podľa ministerstva kultúry (MK SR) iniciovali samotné múzeá a galérie.

Podľa vedení umeleckých inštitúcií je pracovný deň ideálnejšou voľbou pre voľný vstup ako doterajšia nedeľa. Krokom chcú podporiť návštevnosť zo strany študentov a školopovinných detí v rámci výučby.

Inštitúciami, ktoré sa do spomínanej iniciatívy zapájajú, sú múzeá a galérie v zriaďovateľskej pôsobnosti MK SR. Zoznam takýchto organizácií ponúka ministerstvo na svojej webovej stránke.

„Slovenské národné múzeum víta rozhodnutie ministerstva kultúry presunúť voľné vstupy do múzeí a galérií v pôsobnosti MK SR z každej prvej nedele v mesiaci na prvú stredu v mesiaci. SNM vníma najmä sociálny rozmer daného opatrenia,“ vyjadril sa k zmene riaditeľ Slovenského národného múzea Branislav Panis.

Panis doplnil, že napriek pandémii a kríze súvisiacej s vojenským konfliktom na Ukrajine, 18 špecializovaných múzeí predstavilo niekoľko úspešných výstav a expozícií. Budovanie vzťahu mladej generácie ku kultúre považuje za dlhodobú záležitosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko