Na hlavný obsah

V múzeu SNP začali s výstavbou nového otvoreného depozitára

Prístup k nemu bude mať aj verejnosť.

V múzeu SNP začali s výstavbou nového otvoreného depozitára. Prístup k nemu bude mať aj verejnosť. V rámci modernizácie múzea preinvestujú takmer 2 milióny eur.

Múzeum SNP vystavuje zhruba 3 500 exponátov. Ostatné zbierkové predmety sa nachádzajú v podzemí v depozite. Je ich tam asi 17 000. Depozitár však nevyhovuje ani kapacitne, ani podmienkami.

Bývalú knižnicu, archív a niekdajšie administratívne priestory prestavajú na nový zasklený depozitár, ktorý nebude slúžiť len na uloženie zbierok, ale aj na vzdelávanie.

„Po realizovaní tejto stavby získame priestory, ktoré budú, samozrejme, technologicky a klimaticky vhodné pre uloženie zbierkových predmetov jednotlivo. Depozitáre budú nastavené pre jednotlivé materiálové skupiny, čiže budeme prispôsobovať klímu textilu, kovu, drevu, tým pádom uloženie bude omnoho vhodnejšie pre zbierkové predmety,“ ozrejmil Marian Uhrin riaditeľ Múzea SNP.

Na projekt vybudovania nových depozitných priestorov získalo múzeum milión eur z nórskych fondov ešte za bývalého riaditeľa Stanislava Mičeva. Ministerstvo obrany rozpočet navýšilo.

„Budeme realizovať v gescii min. obrany kapitálovú investíciu vo výške 800 000 eur. Začíname okamžite zajtrajším dňom opravou strechy, potrebujeme nielen z hľadiska toho, že zateká ju opraviť komplexne ale tiež aj z hľadiska energetickej efektivity. Rovnako tak okrem výstavby samotného depozitáru je potrebný aj mobiliár,“ povedal Jaroslav Naď (OĽANO), minister obrany SR.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Otvorený depozitár bude zasklený a prístupný verejnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny